Open Monumentendagen Leiden

20.

Café de Bonte Koe

Open / Za Zo

Hooglandsekerk Choorsteeg 13

/ Zaterdag en zondag open van 12-17 u /

In de jaren 1908-1910 was een slager van plan zijn bedrijf hier te vestigen. Voortvarend werd het pand uitgerust met een nieuwe winkelpui en een nieuw interieur, compleet met elektrisch licht, zeer modern voor die tijd. Het zat de slager niet mee: al in maart 1910 werd een deel van de inboedel, compleet met het uithangbord, te koop aangeboden. Op 1 mei van dat jaar verhuisde het café dat in het pand ernaast was gevestigd naar nummer 13, en heropende als café In de Bonte Koe. Na meer dan honderd jaar bestaat dit café, inmiddels zonder het voorvoegsel ‘in’, nog steeds.

Het bijzondere interieur, de lambrisering en de zeldzame betegeling is al die tijd behouden gebleven. De houten lambrisering is voorzien van art deco-stileringen, de monumentale tegeltableaus bevatten vroege Jugendstilelementen en stellen een ook voor die tijd al geïdealiseerd Hollands polderlandschap voor met torenspitsen en molens. In de weiden staan zwart-, rood- en zelfs zeldzame blauwbonte koeien. De tegels werden omstreeks 1908 vervaardigd door de Utrechtse Tegelfabriek Holland (1893-1918), waarschijnlijk naar ontwerp van Hermanus Oostveen.

Deze tegelfabriek produceerde o.a. tegeltableaus met landschappen en stadsgezichten. Rond1900 was het onder winkeleigenaren populair om het interieur van hun winkel aan te kleden met tegels. Ook kleine zelfstandigen gingen over tot deze kostbare aanschaf. Helaas zijn door sloop of verbouwingen veel van deze unieke tableaus verloren gegaan. / BB

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... er door de huidige eigenaar actie werd gevoerd om de unieke tegeltableaus te restaureren? Tijdens de restauratie in 2010 bleef het café gewoon open.