Open Monumentendagen Leiden

35.

Engelbertha Hoeve

Open / Za Zo

Hoge Morsweg 140

/ Pand in verbouwing / Betreden op eigen risico / Kinderen onder begeleiding /

Restaurant Engelbertha Hoeve was sinds 1980 gevestigd in de voormalige boerderij Welgelegen. Ondanks de flinke verbouwing in dat jaar zijn er nog veel bouwsporen uit het verleden te vinden, waaronder balklagen en kapconstructies uit verschillende perioden. Het deel met de bar en de kelder met opkamer dateert uit de zeventiende eeuw en diende als woongedeelte. De grote eetzaal aan de linkerzijde was in die tijd een wagenschuur. De koeienstal lag achter het woondeel en is in 1980 verbouwd tot een feestzaal. Vanwege de erfgrenzen kon de hooiberg niet op de gebruikelijke plaats achter de boerderij komen. Hij kreeg een plek tegen de zijgevel.

Rond 1800 werd de boerderij aan de voorzijde uitgebouwd met een koepel. Rechts daarvan kwam een lage stal die in het restaurant dienst deed als kleine eetzaal. Hiermee kreeg de boerderij zijn opvallende T-vorm. In deze periode was de boerderij een tijd eigendom van een rijke Amsterdamse bankier, Andries Stadnitsky (1782-1839). Hij verpachtte de boerderij en woonde zelf in Huize Rhijnhof (pand 36). De boerderij werd na zijn dood omschreven als “Eene kapitale Bouwmanswoning (...) met (...) stalling voor acht en twintig stuks vee koetshuis en paardestal, Zomerhuis, karnmolen, varkenshok, dorschvloer, twee hooibergen, erf met moestuin en verdere geboomten tuin en perceel weiland.” In 1966 ging dit gebied over van Oegstgeest naar Leiden. / LB/MR

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... Engel Favier, ofwel Engelbertha Angelica Petronella Favier-Zandbergen, de bekende Leidse horeca uitbaatster naar wie de Engelbertha Hoeve genoemd is, ook eigenaresse was van Hotel Nieuw Minerva?