Open Monumentendagen Leiden

03.

GEMEENLANDSHUIS VAN RIJNLAND

Open / Za Zo

BREESTRAAT 59

/ Informatie over het Hoogheemraadschap van Rijnland / Za en zo inloopconcert Stella Musica /

Op deze plek zetelde ruim vier eeuwen lang het hoogheemraadschap van Rijnland. De representatieve gevel laat zien, dat dit ook in het verleden een belangrijke overheidsinstelling was.
Het hoogheemraadschap had vanouds de zorg voor waterkering en waterlozing. In de twintigste eeuw kwam daar de zorg voor waterkwaliteit bij. Net als nu bestond het bestuur vroeger uit een dijkgraaf, hoogheemraden en hoofdingelanden. Hun taken waren vroeger niet geheel hetzelfde als nu. Zo spraken dijkgraaf en hoogheemraden ook recht in waterstaatszaken. In 1578 kocht het bestuur dit middeleeuwse pand aan om te dienen als vergader- en logeerhuis. De dijkgraaf ging er wonen. In 1598 werd het pand ingrijpend verbouwd. Toen kwam de huidige gevel tot stand. Bij binnenkomst valt het oog meteen op de fraaie eikenhouten trap, een ontwerp van Pieter Post. Deze voert naar de Grote Zaal, een ruimte met een prachtig beschilderd tongewelf en goudleer op de wanden. In deze zaal werd tot 1841 recht gesproken.

Natuurlijk moest er in het gemeenlandshuis ook gegeten en gedronken worden. De tegenwoordige dijkgraafkamer was oorspronkelijk de keuken, de Blauwe Zaal diende als eetzaal. In 1584 werd vermeld dat er op de binnenplaats een wijngaard was. Of de druiven ook door het bestuur zijn geconsumeerd, is niet bekend. Het kan zijn dat ze het verguyst leverden, het sap van onrijpe druiven dat gedronken werd bij maaltijden om de zware en vette kost te breken. / HHR

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... het bestuur op de binnenplaats ook groenten en kruiden teelde en kippen hield? Een groen geverfd hek om de tuin moest voorkomen dat de groenten en kruiden voortijdig door de kippen werden opgegeten.