Open Monumentendagen Leiden

15.

Kegelhuis van Amicitia

Open / Za

2e Binnenvestgracht 19

/ Max 20 pers. tegelijk binnen / Toelichting en demonstratie / Houd rekening met wachttijd /

Dit gebouwtje uit 1898 doet denken aan een Zwitsers chalet. De daarvoor kenmerkende vakwerkstijl was eind negentiende eeuw populair. Vakwerkbouw bestaat uit een constructie van houten balken die onderling met elkaar zijn verbonden. De open ruimten zijn in dit geval gevuld met baksteen. Een ander Leids voorbeeld van dit soort bouw is de vakwerkschuur van de Hortus botanicus Leiden (pand 26).

De bekende Leidse architect W.C. Mulder ontwierp het kegelhuis eind negentiende eeuw. Het hoorde bij het in 1859 opgetrokken paviljoenachtige gebouw van sociëteit Amicitia. In 1932 maakte dat pand plaats voor het huidige bouwwerk aan de Steenstraat. De kegelbaan bleef staan en is nog steeds in gebruik bij de zes kegelclubs van de sociëteit. Zij maken gebruik van de oorspronkelijk houten, iets holle kegelbaan van twintig meter lang. Naar aanleiding van het 250-jarig jubileum van Amicitia onderging het gebouw in 2016 een restauratie. Daarbij werd zachtboard verwijderd dat na Tweede Wereldoorlog tegen de kou was aangebracht. De oorspronkelijke muurconstructie kwam zo weer tevoorschijn. Alle betimmeringen zijn vrijgemaakt, gerestaureerd en in de oorspronkelijke kleuren geschilderd. Van de lampen uit het begin van de vorige eeuw werden getrouwe replica’s gemaakt. / PB

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... de zes kegelclubs van Amicitia elk jaar een Koning voortbrengen? De koningen strijden elk jaar om Amicitia’s meest prestigieuze prijs: Keizer van Amicitia.