Open Monumentendagen Leiden

05.

Trianon Theater

Open / Za Zo

Breestraat 31

Za 12-17 u / Zo 12-17 u / Mini tentoonstelling Leidse filmgeschiedenis in de foyer /

Breestraat 31 maakt al sinds de zestiende eeuw deel uit van een perceel tussen Breestraat, Langebrug en Mooi Japiksteeg. Het complex bestond uit drie huizen, koetshuis en stallen. In 1740 werden de panden grondig verbouwd tot één groot huis. Uit deze periode dateren de huidige gevel (behalve de etalages), een monumentale hal, het trappenhuis en enkele stucplafonds.

In 1927 veranderde Breestraat 31 van woonhuis in het Trianon Theater. In de tuin verrees een grote bioscoopzaal voor 700 personen met balkon. Aan de Mooi Japiksteeg kwam nieuwbouw met een foyer, kantoor en rijwielstalling. In de jaren 90 maakte dit plaats voor een tweede filmzaal. De achttiende-eeuwse houten trap werd in 1927 gesloopt en vervangen door het huidige exemplaar. Hierlangs bereikten de gasten het balkon van de filmzaal en een theesalon. De daklantaarn (een opbouw met lichtkoepel) bleef gehandhaafd. In de rechterzijde van het pand openden de bioscoopeigenaren café Trianon. Tegenwoordig zit daar de derde filmzaal. Met de verbouwing van1939 en 1940 versoberde het interieur van Trianon van een “weelderig bioscooppaleis” tot “een gerieflijk en aangenaam verblijf, waar men zich onmiddellijk thuisvoelt”, zo sprak een vertegenwoordiger van Filmproductiemaatschappij Metro Goldwyn Mayer tijdens de heropening. Na nog een grondige verbouwing in 1994 is het in gebruik gebleven als bioscoop met drie zalen. / BB

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... in het Trianon behalve film ook ander amusement werd geboden zoals variété? Reden waarom het Trianon in 1927 ook van een toneel was voorzien, met orkestbak waar het orkest zat om de stille film te begeleiden.