Open Monumentendagen Leiden

31.

Vm. Woonhuis Piet Paaltjens

Open / Za Zo

Hogewoerd 63

/ Pand in verbouwing / Houd rekening met wachttijd / Smalle trappen /

In 1852 ging een jongeman uit Leeuwarden, Fran├žois Haverschmidt, theologie studeren in Leiden. Hij huurde een kamer in Hogewoerd 63. Zijn huisbaas was een 'doodbidder', een man die omwonenden en anderen informeerde als er iemand was overleden. Fran├žois werd later bekend als de student-dichter Piet Paaltjens. Hij schreef melancholische gedichten, die hij onder andere publiceerde in de bundel Snikken en grimlachjes. Tot het eind van zijn studie, in 1858, bleef hij op de Hogewoerd wonen.

Hogewoerd 63 is al vele eeuwen oud. Een datering van de bouw van het pand valt niet te geven. Gegevens over de eigenaren en bewoners gaan terug tot de zestiende eeuw. In de loop van de eeuwen hebben er veel ambachtslieden en winkeliers gewoond.
In 1917 werd Hogewoerd 63 eigendom van de familie Maat, de eigenaren van de ernaast gelegen wijnkoperij. Zij verhuurden het pand aan anderen. In 2014 kocht Stichting Diogenes Leiden de voormalige wijnkoperij samen met Hogewoerd 63 van de erfgenamen van de laatste wijnkoopster. De wijnkoperij is verbouwd tot drie woningen. Dit jaar is begonnen met de restauratie van Hogewoerd 63. Onbekende gedichten van Piet Paaltjens zijn bij de verbouwing helaas niet aangetroffen, wel verschillende lagen oude behangsels, waaronder die uit de tijd van de dichter. / LB

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... leden van het Leidsch Studenten Corps in 1955 een gedenksteen aan de gevel van Hogewoerd 63 bevestigden ter nagedachtenis aan Piet Paaltjens?