In 2023 zijn de Open Monumentendagen in het weekend van 9 en 10 september. Het thema is al bekend: ‘Levend erfgoed’. Ongetwijfeld inspireert dit thema de Stichting Open Monumentendagen weer tot een verrassend en afwisselend programma.
Duurzaam duurt het langstBurgemeester Henri Lenferink gaf zaterdagochtend het startsein voor de Open Monumentendagen. Niet toevallig was dat in het gerenoveerde Stadhuis. Duurzaamheid was dit jaar het thema, en het duurzaam verbouwde pand aan de Breestraat kon niet anders dan een van de paradepaardjes zijn. Maar ook andere verduurzaamde monumenten, zoals het Arsenaalgebouw hadden de deuren wijd opengezet. Daarnaast kon een kijkje worden genomen in panden die momenteel duurzaam worden verbouwd, zoals de pastorie van de St. Josephkerk.
Hergebruik en duurzame energie
Het thema duurzaamheid heeft de Stichting Open Monumentendagen Leiden creatief opgepakt. Wie wist dat het Circulair paviljoen The Field, groene oase aan het Stationsplein, helemaal is gebouwd van afgedankte materialen? Het thema was ook aanleiding om monumenten die te maken hebben met duurzame energie, zoals watermolens en houtzaagmolens onder de aandacht te brengen. Net als panden die worden hergebruikt met een nieuwe bestemming, zoals de Kaasmarktschool of Poolcafé The Church aan de Nieuwstraat.
In de benen
Hergebruik was ook de rode draad van een pittige stadwandeling, uitgezet langs onvermoede locaties in de binnenstad waar materialen en elementen van vroegere gebouwen opnieuw zijn toegepast. Ware sportievelingen konden een 27 km lange fietstocht volgen, die ook voerde naar monumenten buiten de binnenstad, zoals de Stevenshofjesmolen en De Nijverheid, een voormalige huishoudschool aan de Toussaintkade, die met uitgekiende duurzaamheidsvoorzieningen is verbouwd om te worden hergebruikt als wooncomplex.
Vrijwilligers
Het evenement kan plaatsvinden dankzij de medewerking van pandeigenaren, sponsoren en meer dan 200 vrijwilligers die als (junior)rondleider, gastvrouw/-heer en begeleider voor de schermen meewerken. Of achter de schermen als schrijver, vertaler of redacteur van de website, het programmaboekje en de Kidsgids.
Rondleiding in Nederlandse gebarentaal
Dit jaar was er speciaal voor doven en slechthorenden een rondleiding in gebarentaal door het Academiegebouw en de Hortus botanicus.
Kidsgids
Jaarlijks stelt het comité een Kidsgids samen voor de leeftijdsgroep bovenbouw basisschool. De Kidsgids had dit jaar een nieuwe lay-out en opzet en is tijdloos. Als vanouds bevat het een speurtocht door de Leidse binnenstad langs diverse monumenten binnen het thema. De speurtocht eindigde in de Hortus botanicus, waar kinderen aan tal van activiteiten konden meedoen, zoals solar bloemen knutselen met Technica 10. Gezien de grote toeloop en enthousiaste reacties was dit weer een groot succes.
Muzikale omlijsting
Traditiegetrouw worden de Leidse Open Monumentendagen opgeluisterd met kooroptredens. Meer dan twintig Leidse koren waren op verschillende locaties te beluisteren.