Open Monumentendagen Leiden

Fietsroute 2021

Fietsroute mijn monument is jouw monument

Deze fietsroute, samengesteld door Geert Doeven, voert langs 23 open monumenten die zijn opgenomen in dit programmaboekje. Bij elk monument wordt het bijbehorende nummer uit het programmaboekje vermeld. De route is ongeveer 13 kilometer lang.

De route start bij het informatiepunt van de Open Monumentendagen Leiden, dit jaar in de vestiging van MboRijnland, Breestraat 46 (pand 1).

Met je rug naar het pand fiets je rechtsaf, de Breestraat af. Na ruim 50 meter bereik je het 1e monument, Breestraat 24, voormalig Hotel Lion d’Or (pand 4). Vervolg je weg, einde Breestraat linksaf aan de overkant van het Rapenburg. Je fietst het Rapenburg af (100 meter voorbij het Academiegebouw met de weg mee naar links) tot je niet verder kunt (Van der Werfpark zit in de weg). Ga links over de brug, (Steenschuur) en de volgende brug rechts over en meteen links. Daar is op Steenschuur 6 het gebouw van de Vrijmetselaarsloge (pand 12).

Einde Steenschuur, rechts de Korevaarstraat in. Deze fiets je uit tot vlak voor de brug. Sla linksaf en vervolg je route langs het Plantsoen (pand 14). Fiets langs het Plantsoen met het water aan je rechterhand. In het park is fietsen niet toegestaan.

Halverwege het Plantsoen (ter hoogte van de Kraaierstraat) rechtsaf over de Van Disselbrug en dan linksaf, Zoeterwoudsesingel. Na 400 meter rechtsaf de Fruinlaan in en na 100 meter links, Cobet- straat. Op de hoek van de eerste zijstraat rechts (Kernstraat 9) staat Sunny Home (pand 15), het voormalige woonhuis van Maarten en Eva Biesheuvel.

Ga verder door de Cobetstraat. Aan het einde oversteken en linksaf. Bij de brug rechtdoor, Plantage en vervolgens Hogewoerd. Dan de 2e rechts, Rijnstraat, brug over en vervolgens links-, en meteen de eerste straat rechtsaf, Herengracht. Na 200 meter rechts zit het voormalig Oudeliedenhuis (pand 20).

Door tot de 1e brug, daar rechts de Groenesteeg in. Nu rijd je recht op de historische begraafplaats Groenesteeg (pand 31) af. Na bezoek ga je terug door de Groenesteeg en rechtsaf de Waardgracht op. Bij de volgende kruising rechtsaf. Je fietst langs het complex van de voormalige meelfabriek waar volop bouwactiviteiten plaatsvinden. Over de brug links de Zijlsingel op.

Let op smalle fietsstrook langs drukke weg!

Volg de Zijlsingel tot 100 meter voorbij de Zijlpoort. (Voor een bezoek aan Leiderdorp sla je bij de stoplichten rechtsaf. Fiets alsmaar rechtdoor tot over de Spanjaardsbrug. Daar kun je overstappen op de fietsroute van Leiderdorp (zie p.88). Daar ga je schuin naar rechts, de Kooilaan in. Sla rechtsaf Kooizicht in en dan links op de Parkstraat. Je fietst nu recht op het Gebouw (pand 29) af.

Vanuit het Gebouw rechtdoor over het kleine bruggetje (Arubapad) en na de brug linksaf. Aan je rechterhand is de moskee Mimar Sinan (pand 30).

Terug over het bruggetje en meteen rechts langs het water. Steek de Kooilaan over en ga rechtdoor, de Soestdijkkade op. 1e kruising links, Lusthoflaan. Deze doorfietsen tot het einde, daar rechts, Herensingel. Na 150 meter aan de rechterzijde staat de Sint Josephkerk (pand 28). Fiets verder langs de Herensingel die overgaat in de Maresingel. Beide onderdeel van het 6,5 kilometer lange Singelpark. Ter hoogte van de Koningstraat ga je links over de Tweelingbrug. Meteen na de brug schuin rechts en je bereikt het Trafoplein met het gebouw van de voormalige vuilverbranding en het schakelstation. Hierin is Brouwerij Pronck gevestigd (pand 26). Geniet hier van de gezellige sfeer! En bezoek het aan de overkant op Langegracht 65 gelegen pand De Kroon van het COC Leiden (pand 27).*

Vanaf het Trafoplein rechtsaf en 50 meter verderop rechts het Papegaaisbolwerk op. Je komt bij het Energiepark en ziet de Open Monumentendagen vlag hangen bij vm. stedelijke gasfabriek (pand 25). Terug naar de Langegracht, rechtsaf en meteen over de brug linksaf, Nieuwe Mare. Einde weg rechts, Oude Singel. Aan de overkant van het water blinkt de oudste schouwburg van Nederland, aan de rechterzijde kom je achtereenvolgens bij Scheltema Leiden (pand 24) en Museum De Lakenhal (pand 23).

Trek verder langs de Oude Singel tot de Nieuwe Beestenmarkt, daar rechtsaf en vervolgens langs Molen De Valk over het fietspad en de brug over het Schuttersveld en onder het station door (aan de linkerzijde van de weg over het fietspad blijven rijden). Na het spoor links langs het station en vervolgens ter hoogte van de entree van het station schuin rechtsaf, het fietspad op. Bij de kruising rechtdoor, Hippocratespad. Volg nu het fietspad tot de kruising met de Darwinweg, daar links. Je rijdt nu om het Pesthuis (pand 32) heen. De ingang is aan de Plesmanweg.

Even terug over het fietspad en links onder de weg door via de Pesthuistunnel. Rechtdoor op de Vondellaan, deze uitrijden tot de kruising met de Lelylaan en daar, net voor het begin van de fietstunnel, links aanhouden en dan linksaf langs de Lelylaan. Over de Rijnbrug, door het tunneltje en op de fietsrotonde 3e afslag (ofwel linksaf). Na 200 meter aan je rechterzijde zie je de Al Hijra Moskee (pand 33), ingang aan het Ter Haarplein.

Na bezoek vervolg je je weg langs de Haagweg richting centrum. Na de spoorwegovergang en de brug rechtsaf en dan links aanhouden, Witte Singel. Fiets de Singel af tot voorbij de Leidse Sterrewacht en geniet van het uitzicht op de Hortus botanicus.

De 1e brug links ga je over, je komt in de Kaiserstraat. Rechtdoor tot op het Rapenburg. Hier kun je het Academiegebouw (pand 9) en de Hortus botanicus (pand 10) bezoeken.

Je gaat de brug over langs Barrera, de Kloksteeg in. Na 100 meter links de Pieterskerk Leiden (pand 6). De kerk viert exact op 11 september 2021 zijn 900e verjaardag.

De fietstocht eindigt hier. Wil je nog meer monumenten zien, dan kun je vanaf de noordzijde van de kerk de Pieterskerkstraat in voor een bezoek aan de Lokhorstkerk (pand 7).

*Let op: de Langegracht wordt deze zomer herontwikkeld. De ligging van het fietspad kan gewijzigd zijn. Volg de aanwijzingen op de borden.