Het thema Plekken van Plezier leidt bijna automatisch tot een fors aantal cafés en aanverwante gelegenheden op de lijst van te bezoeken monumenten. Een goede reden om hieraan een themaroute te wijden. We doen dat in de vorm van een wandeling door het centrum van Leiden. Bij de monumenten wordt steeds het overeenkomstige nummer in het programmaboekje vermeld. Helaas is het vanwege gedeeltelijke openstelling niet mogelijk om alle genoemde gelegenheden op dezelfde dag te bezoeken. Wilt u alle plekken van plezier bezoeken, is het advies om de wandeling over twee dagen te spreiden. De themaroute start bij het Stadhuis (pand nr. 1). Steek staand met de rug naar het Stadhuis de Breestraat over en loopt rechtsaf. Links de eerste steeg in, de Pieterskerk-Choorsteeg. Loop deze uit tot je bij de Pieterskerk (24) bent. Aan de linkerkant van de kerk zit het gelijknamige café. Vandaar verder door de Kloksteeg, over de brug, links en na 50 meter weer rechts, Kolfmakersteeg. Daar bevindt zich de sociëteit van studentenvereniging Catena (28, alleen op zaterdag open). Vandaar is het maar 10 meter terug lopen naar de volgende pleisterplaats, café l’Espérance (27) op de hoek van het Rapenburg. Daarna volgt een ontspannende wandeling over het Rapenburg. Steek één van de bruggen over want aan de overkant, op huisnummer 24, is de sociëteit van Augustinus (23, alleen op zondag). De wandeling voert verder over het Rapenburg en rechtdoor op het Kort Rapenburg. Vervolgens rechts, de Boommarkt op. Aan de rechterhand is daar al snel de volgende sociëteit, die van Quintus (7). Ga verder over de Boommarkt tot bij Hotel Nieuw Minerva (8, alleen op zaterdag). Bekijk daar de logeerkamer van Mary Servaes, beter bekend als de Zangeres Zonder Naam, en ga door de aanpalende steeg naar de Breestraat, rechts om uit te komen bij de sociëteit van Minerva (6, alleen op zondag). De volgende stop is wat verder lopen. Ga door de Breestraat tot voorbij het Stadhuis, sla linksaf, ga over de Koornbrug, rechtdoor en vervolgens rechtsaf door de Nieuwstraat tot bij de Hooglandse kerk (19), daar links en snel weer rechts, de Hooglandsekerk Choorsteeg. Daar kun je niet om Café De Bontekoe (20) heen. Nog geen genoeg van de cafés? Loop dan terug naar de Hooglandse Kerk en ga rechtsaf de Hooglandse Kerkgracht op. Alsmaar rechtdoor, over de Oude Rijn, kruis de Haarlemmerstraat en ga door de Grevenstaat. Aan het einde links en vervolgens rechts over de brug. Even rechtdoor tot de Lange Gracht, daar oversteken en rechtsaf. Hier is brouwerij Pronck (16). Daar kan niet alleen een biertje worden gedronken maar ook het proces van totstandkoming worden aanschouwd. De route eindigt officieel hier, maar uiteraard is elk van de cafés een goed eindpunt. En let wel: het gaat om de monumenten!
De fietsroute van dit jaar voert de OMD-fietser langs 21 panden. Daarvan zijn er 14 zelden of nooit open geweest tijdens de Leidse Open Monumentendagen. Bij ieder pand wordt het nummer, dat ook op het kaartje staat vermeld, aangegeven. Een tocht voor fijnproevers dus. De lengte van de route bedraagt 10,8 kilometer. Voor belangstellenden is er een uitstapje door Oegstgeest.
Bij knooppunt 4, Wassenaarseweg linksaf. Al snel aan de rechterkant zie je kasteel Endegeest, helaas dit jaar niet open. Na 800 meter naar rechts, Endegeesterstraatweg. Wél open is Kwekerij de Groene Cirkel aan de Zwaluwlaan. Deze bereik je door rechtsaf te slaan (Goudvinklaan) en na 300 meter weer links. Terug naar de Endegeesterstraatweg. Deze gaat al snel over in de Rhijngeesterstraatweg. Je komt en meteen bij het Gemeentehuis van Oegstgeest (op nummer 13). Via dezelfde ingang kun je ook bij de Boerderij van Voogd (Rhijngeesterstraatweg 1) bezoeken. Door naar de rotonde. Daar neem je de tweede afslag, Nassaulaan en vervolgens de eerste recht, Mauritslaan. Na 200 meter kom je bij de Regenboogkerk alwaar een expositie. Vanaf de kerk volg je de Mauritslaan die overgaat in de Julianalaan en die weer in de Prins Hendriklaan. Einde straat oversteken en linksaf Geversstraat. Deze gaat vanzelf over in de Rijnsburgerweg. Alsmaar rechtdoor tot je bij de nieuwe Valkbrug komt, die leidt direct naar Molenmuseum De Valk (14). Hier zit je weer op de basisroute.
/ Geert Doeven