Open Monumentendagen Leiden

Open Monumentendagen 2021

De 35e editie van de Open Monumentendagen vond plaats in het weekend van 11 en 12 september. We zijn blij dat dit jaar weer meer dan 30 Leidse monumenten hun deuren openden voor het publiek.

Je kon bijzondere monumenten bezoeken zoals Sunny Home, panden aan het Rapenburg en de Apothekersdijk, het Academiegebouw en uiteraard de 900-jarige Pieterskerk. 

Coronamaatregelen

Vanwege de coronamaatregelen zijn de Open Monumentendagen iets anders dan andere jaren. Zo kan een groot deel van de monumenten alleen bezocht worden met een reservering via de website. Voor andere monumenten geldt een maximaal aantal bezoekers dat tegelijkertijd in een pand aanwezig kan zijn om zo de 1,5-meter afstand te kunnen garanderen.

Reserveer je bezoek 

Binnenkort staat het volledige programma op onze website. Vanaf 4 september kun je via de site ook je bezoek reserveren. Je boekt een dag en een tijdslot waarop je het monument kunt bezoeken. Onder leiding van een van onze vrijwilligers bezoek je het pand in een kleine groep (afgestemd op de grootte van het monument en de mogelijkheid 1,5-meter afstand te houden). 

Voor de monumenten waarvoor je niet hoeft te reserveren geldt een maximum aantal bezoekers die tegelijk binnen mogen zijn. Dit geven we aan bij de ingang. Het kan zijn dat je even moet wachten. Volg daarbij de aanwijzingen van onze medewerkers op. 

Bekijk filmpjes van monumenten

Vanwege de coronamaatregelen hadden we in 2020 geen monumenten opengesteld. In plaats daarvan lieten onze vrijwilligers en sponsors hun favoriete monumenten laten zien in filmpjes.

Altijd al eens een kijkje willen nemen in de Bunker aan de Morsweg, de koepel van de Morspoort of de Brandslangentoren aan de Plaatsteeg? Ken je het verhaal van de Old School of het huis waar Piet Paaltjens woonde? Bekijk de filmpjes op de website Open Monumentendagen Leiden 2020

Nieuws

 • Open Monumentendagen 2021: van hele oude tot hele kleine monumenten

  Dit jaar konden tijdens de Open Monumentendagen bezoekers weer daadwerkelijk binnenkijken in monumenten. Hoewel grotendeels op reservering of met een maximaal aantal bezoekers per keer, waren de reacties enthousiast. Ook de activiteiten in de open lucht zoals de jeugdactiviteiten in de Hortus en de koren en kluchten op het Pieterskerkplein werden goed bezocht.

  Lees meer
 • Programma 2021 bekend

  Op 2 september werd in de Pieterskerk het programma van de Open Monumentendagen Leiden (11 en 12 september) gepresenteerd. Wethouder Ashley North nam het eerste programmaboekje én de eerste KidsGids in ontvangst. In verband met de coronamatregelen kan dit jaar maar een beperkt aantal bezoekers tegelijk in een monument aanwezig zijn. Ook moet voor een gedeelte van de monumenten vooraf gereserveerd worden. De wethouder benadrukte blij te zijn dat ondanks deze beperkingen mensen weer welkom zijn in de Leidse monumenten.

  Lees meer
 • Mijn monument is jouw monument

  Zaterdagochtend 11 september 2021 om 12 uur start de 35e editie van de Landelijke Open Monumentendagen. In Leiden zijn dit weekend meer dan 30 monumenten en markante gebouwen te bezoeken. In verband met de coronamaatrdegelen geldt dat een deel van de monumenten alleen te bezoeken is met een reservering. Reserveren kan vanaf 4 september op deze site.

  Lees meer
 • Meer nieuws

Stichting Open Monumentendagen Leiden

De doelstelling van de Stichting Open Monumentendagen Leiden is het bevorderen van de belangstelling voor monumenten en hun historische en culturele context in de ruimste zin des woords. Daartoe organiseert de stichting ieder jaar in het 2e weekend van september de Open Monumentendagen. In dat weekend kunnen bezoekers rond de 30 monumenten in Leiden bezoeken.