Open Monumentendagen Leiden

9 & 10 september Open Monumentendagen Leiden 2023

Open Monumentendagen 9 & 10 september 2023 staan in het teken van Levend Erfgoed /

Meer informatie over het thema volgt in de loop van het jaar.

 

Klassendag /
Comité Open Monumentendagen Leiden organiseert in september en in juni de Klassendagen. Je kunt dan met je klas een bezoek brengen aan een monument. Vraag je juf of meester om jouw klas op te geven! 
Informatie en aanmelden via Verwonder om de Hoek - Klassendag: Verken een monument

Nieuws

 • Stichting Open Monumentendagen Leiden zoekt versterking

  Leiden heeft meer dan 3000 monumenten en is daarmee de 4e monumentenstad van Nederland. Om iedereen hiervan te laten genieten organiseert Stichting Open Monumentendagen Leiden elk tweede weekend van september de Open Monumentendagen. Om dit mogelijk te maken is een bestuur actief, een coördinator en ruim 120 vrijwilligers. De organisatie zoekt nu versterking in de vorm van twee nieuwe bestuursleden en nieuwe vrijwilligers. Help mee met de organisatie van dit evenement! Heb je interesse in erfgoed en monumenten? Organisatorische kwaliteiten, een frisse kijk en voldoende tijd en energie? Vind je het leuk om een bijdrage te leveren aan een evenement dat in twee dagen tijd ruim 19.000 bezoekers verwelkomt? En vind je het leuk om de schouders te zetten onder al hetgeen nodig is om dit tot een succes te maken? Reageer dan op één van de twee vacatures in het bestuur of meld je aan als vrijwilliger.

  Lees meer
 • Open Monumentendagen Leiden als vanouds goed bezocht

  De Open Monumentendagen Leiden zijn na de coronapandemie weer helemaal terug van weggeweest. Naar schatting 19 duizend bezoekers kwamen een kijkje nemen in de 34 voor publiek opengestelde monumenten. Bij elkaar werden ruim 47 duizend bezoeken gebracht aan monumentale panden. Het uitgebreide programma had voor elk wat wils. Naast rondleidingen in monumenten was er ook een fiets- en wandelroute, activiteiten voor kinderen en een rondleiding in gebarentaal voor doven en slechthorenden. ‘We zijn ontzettend blij en trots dat we dit evenement weer met elkaar hebben kunnen organiseren. Voor pandeigenaren, sponsoren en vrijwilligers een kroon op het werk dat we weer zoveel bezoekers hebben mogen ontvangen’, aldus voorzitter OMD Alexander Geertsema.

  Lees meer
 • Rapenburg 49 compleet volgeboekt!

  Lees meer
 • Meer nieuws

Stichting Open Monumentendagen Leiden

De VriendenLoterij Open Monumentendag wordt jaarlijks georganiseerd door Stichting Open Monumentendagen Leiden en landelijk bureau Open Monumentendag in samenwerking met de VriendenLoterij. Met dit evenement willen wij gezamenlijk de aandacht voor de monumenten vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en te behouden voor een breed publiek.

De doelstelling van de Stichting Open Monumentendagen Leiden is het bevorderen van de belangstelling voor monumenten en hun historische en culturele context in de ruimste zin des woords. Daartoe organiseert de stichting ieder jaar in het 2e weekend van september de Open Monumentendagen. In het weekend van 9 en 10 september kunnen bezoekers weer ruim 30 monumenten in Leiden bezoeken. 

Vragen en overige informatie /
Heb je een vraag over je bezoek aan de Open Monumentendagen? Bekijk de website: www.openmonumentendagenleiden.nl.  Of stuur een mail naar: info@omdleiden.nl  We helpen je graag.

Actuele informatie tijdens de Open Monumentendagen via twitter: @OMDleiden of Facebook: Open Monumentendagen Leiden.