Open Monumentendagen Leiden

Open Monumentendagen 2022 en Terugblik op 2021

De Open Monumentendagen Leiden zijn dit jaar op zaterdag 10 en zondag 11 september. Het thema is Duurzaam duurt het langst. Hoe duurzaam waren monumenten vroeger, hoe duurzaam zijn ze nu? Bekijk monumenten die werken met duurzame energie als wind en water. En natuurlijk zijn er ook weer een paar bijzondere monumenten vlak voor of na verbouwing te zien. Reserveer nu alvast 10 en 11 september in de agenda!

Terugblik op Open Monumentendagen 2021

De 35e editie van de Open Monumentendagen vond plaats in het weekend van 11 en 12 september. We zijn blij dat dit jaar weer meer dan 30 Leidse monumenten hun deuren openden voor het publiek.

Je kon bijzondere monumenten bezoeken zoals Sunny Home, panden aan het Rapenburg en de Apothekersdijk, het Academiegebouw en uiteraard de 900-jarige Pieterskerk. 

Bekijk filmpjes van monumenten

Vanwege de coronamaatregelen hadden we in 2020 geen monumenten opengesteld. In plaats daarvan lieten onze vrijwilligers en sponsors hun favoriete monumenten laten zien in filmpjes.

Altijd al eens een kijkje willen nemen in de Bunker aan de Morsweg, de koepel van de Morspoort of de Brandslangentoren aan de Plaatsteeg? Ken je het verhaal van de Old School of het huis waar Piet Paaltjens woonde? Bekijk de filmpjes op de website Open Monumentendagen Leiden 2020

Nieuws

 • Kom jij ons versterken? Gezocht : bestuurslid Communicatie & PR

  De stichting Open Monumentendagen Leiden organiseert jaarlijks in het tweede weekeinde van september een groots publieksevenement waarin rond de 30 geselecteerde monumenten bezocht kunnen worden. Wij zoeken voor ons bestuur dat bestaat uit in totaal 6 personen een bestuurslid Communicatie en PR. De Stichting Open Monumentendagen Leiden wordt ondersteund door een (parttime) coördinator in dienst van de gemeente Leiden. Hieronder lees je meer over de taken en verantwoordelijkheden:

  Lees meer
 • Open Monumentendagen 2021: van hele oude tot hele kleine monumenten

  Dit jaar konden tijdens de Open Monumentendagen bezoekers weer daadwerkelijk binnenkijken in monumenten. Hoewel grotendeels op reservering of met een maximaal aantal bezoekers per keer, waren de reacties enthousiast. Ook de activiteiten in de open lucht zoals de jeugdactiviteiten in de Hortus en de koren en kluchten op het Pieterskerkplein werden goed bezocht.

  Lees meer
 • Programma 2021 bekend

  Op 2 september werd in de Pieterskerk het programma van de Open Monumentendagen Leiden (11 en 12 september) gepresenteerd. Wethouder Ashley North nam het eerste programmaboekje én de eerste KidsGids in ontvangst. In verband met de coronamatregelen kan dit jaar maar een beperkt aantal bezoekers tegelijk in een monument aanwezig zijn. Ook moet voor een gedeelte van de monumenten vooraf gereserveerd worden. De wethouder benadrukte blij te zijn dat ondanks deze beperkingen mensen weer welkom zijn in de Leidse monumenten.

  Lees meer
 • Meer nieuws

Stichting Open Monumentendagen Leiden

De VriendenLoterij Open Monumentendag wordt jaarlijks georganiseerd door Stichting Open Monumentendagen Leiden en landelijk bureau Open Monumentendag in samenwerking met de VriendenLoterij. Met dit evenement willen wij gezamenlijk de aandacht voor de monumenten vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en te behouden voor een breed publiek.

De doelstelling van de Stichting Open Monumentendagen Leiden is het bevorderen van de belangstelling voor monumenten en hun historische en culturele context in de ruimste zin des woords. Daartoe organiseert de stichting ieder jaar in het 2e weekend van september de Open Monumentendagen. In dat weekend kunnen bezoekers rond de 30 monumenten in Leiden bezoeken.