Open Monumentendagen Leiden

Info 

Open Monumentendagen 2020 - digitaal

De 34e editie van de Open Monumentendagen vindt plaats in het weekend van 12 en 13 september. Dit jaar zijn de dagen anders dan andere jaren. Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus heeft de Stichting Open Monumentendagen Leiden besloten geen monumenten open te stellen (zie ook het nieuwsbericht hiernaast).   

Bekijk filmpjes van monumenten

Daarom zijn de Open Monumentendagen in Leiden dit jaar digitaal. Onze vrijwilligers en sponsors laten hun favorieten monumenten zien in filmpjes die tijdens het weekend van 12 en 13 september (en in de weken daarna) te zien zijn. 

Filmproject

Dankzij een uniek samenwerkingsproject met de leden van de Leidse Video en Smal Film Liga, LVSL worden er momenteel diverse filmpjes gemaakt van de favoriete leermonumenten van onze vrijwilligers. Altijd al eens een kijkje willen nemen in de Bunker aan de Morsweg, de koepel van de Morspoort of de Brandslangentoren aan de Plaatsteeg? Ken je het verhaal van de Old School of het huis waar Piet Paaltjens woonde? De filmpjes zijn vanaf 12 september online te bekijken via onze website. 

Klik hier voor OMD Digitaal     

 

Wandel of fiets langs bestaande en verdwenen scholen in Leiden

Het thema van de Open Monumentendagen is dit jaar Leermonument. We hebben een wandelroute voor je gemaakt langs 31 (voormalige) schoolgebouwen of plekken waar ooit een school gestaan heeft. Allemaal in het centrum van Leiden. De wandeling duurt ongeveer 2,5 uur.
Voor de scholen buiten de singels is er een fietsroute. Bekijk hier de fietsroute.

Waar vind je de routes?

Informatie over de scholen waar je langs wandelt, staat in de app van izi.TRAVEL. Je kunt deze app downloaden via de Play Store (Android) of de App Store (iPhone) op je mobiel. Zoek in izi.TRAVEL op ‘OMD scholen Leiden’  en download gratis de wandelroute en druk op start. Wil je datakosten besparen, download dan eerst de route naar je telefoon (via wifi), sluit eventueel het dataverkeer af en speel de wandeling zo af.

Klik hier voor de OMD Wandelroute langs bestaande en verdwenen scholen in Leiden

Klik hier voor de OMD Fietsroute langs gemeente- en centenscholen in Leiden

Nieuws

 • WEBSITE IS IN BEWERKING: PROGRAMMA 2021 VOLGT

  Lees meer
 • 12 en 13 september: digitale Open Monumentendagen

  12 en 13 september is het weekend van de Open Monumentendagen. In Leiden kun je dit jaar monumenten digitaal bekijken. Via filmpjes van mooie en bijzondere monumenten in de stad. Wil je er toch op uit, dan is er een wandelroute en een fietsroute. Net als elk jaar kunnen kinderen (met hun ouders) de speurtocht door de binnenstad van Leiden lopen. Deze staat in de KidsGids die de kinderen op school krijgen.

  Lees meer
 • Open Monumentendagen dit jaar digitaal

  In verband met de maatregelen rondom de coronapandemie worden er dit jaar in Leiden geen monumenten opengesteld tijdens de Open Monumentendagen. Het landelijke evenement vindt dit jaar plaats in het weekend van 12 en 13 september en heeft als thema ‘Leermonument’. Na overleg met eigenaren van monumenten, vrijwilligers, en de gemeente is het plaatselijke organisatiecomité tot de conclusie gekomen dat het bezoekers niet kan garanderen dat een veilig bezoek aan een monument mogelijk is.

  Lees meer
 • Meer nieuws

2021: Mijn Monument is jouw Monument

WEBSITE IS IN BEWERKING: PROGRAMMA 2021 VOLGT

Voor 2020 was het landelijke thema Leermonument. Over elk monument valt wel wat te leren.  

OMD KidGids

Net als voorgaande jaren ontvingen alle leerlingen van de groepen 5 t/m 8 van de Leidse basisscholen de KidsGids. De Kidsgids bevat een speurtocht die kinderen op speelse wijze laat kennismaken met de rijke cultuurhistorie in hun stad, zonder dat ze ergens naar binnen hoeven. De speurtocht is - onder begeleiding van een ouder of eventueel leerkracht - geschikt voor kinderen uit de midden- en bovenbouw (groep 5 t/m 8) van het reguliere basisonderwijs. Het thema is dit jaar ‘Leermonumenten’. De wandeling neemt ongeveer anderhalf uur in beslag en kan op elk zelf gekozen moment, individueel of in klassenverband, worden gelopen en dienen als leidraad voor een stadswandeling. Klik hier voor de KidsGids digitaal: 

 

Doelstelling Stichting Open Monumentendagen Leiden

De doelstelling van de Stichting Open Monumentendagen Leiden is het bevorderen van de belangstelling voor monumenten en hun historische en culturele context in de ruimste zin des woords.     

Informatie

Op deze site verschijnt regelmatig nieuwe informatie over de Open Monumentendagen Leiden. Houd de site in de gaten of volg ons op Facebook en Twitter (@OMDLeiden).