Open Monumentendagen Leiden

Nieuws

 • 14 en 15 sept 2019: PLEKKEN VAN PLEZIER

  Lees meer
 • Recordaantal bezoekers Open Monumentendagen Leiden

  Ruim 22.000 mensen bezochten de monumenten die het afgelopen weekend hun deuren openden tijdens de Open Monumentendagen Leiden. Bij elkaar werden de 32 monumenten meer dan 56.000 keer bezocht. Met name de Hortus botanicus kon rekenen op veel bezoekers: ruim 6100 geïnteresseerden grepen de kans om de oudste Nederlandse botanische tuin te bezoeken. Ook het Gemeenlandshuis van Rijnland en de Waalse kerk konden rekenen op veel bezoekers. Ruim 200 enthousiaste vrijwilligers en pandeigenaren maakten de monumentendagen mogelijk. Het uitgebreide programma en de bijzondere monumenten zorgden voor wederom een succesvolle Leidse editie van dit landelijke evenement. Voorzitter Alexander Geertsema: “Met trots kijken wij terug op een geweldig weekend! Veel dank aan al onze vrijwilligers en de eigenaren die de deuren van hun monument hebben opengezet voor het publiek.”

  Lees meer
 • Programma 2018 gepresenteerd

  Op donderdag 30 augustus is het eerste exemplaar van het programmaboekje van de Open Monumentendagen Leiden uitgereikt aan wethouders Fleur Spijker en Yvonne van Delft. De overhandiging vond plaats in het Rijksmuseum van Oudheden. Genodigden kregen alvast een voorproefje van het rijke programma op 8 en 9 september. Vanaf vandaag is het boekje ook af te halen bij diverse boekhandels en op het Stadhuis.

  Lees meer
 • Meer nieuws

VORIGE EDITIE 2018: IN EUROPA

In het weekend van 8 en 9 september openden 32 monumenten hun deuren voor het publiek. Het thema van dit jaar was 'In Europa'. Met dit thema sloot de landelijke Open Monumentendag aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Het accent lag op wat ons in dit deel van de wereld bindt, met aandacht voor internationale architectuurstromingen, vergelijkbare én onderscheidende (bouw)technieken, wederzijdse inspiratie in toegepaste kunsten en uitwisseling van kennis en wetenschap. Maar ook aandacht voor de historische context waarin monumenten zijn gebouwd en gebruikt.

Samen met zo’n vijftig andere landen maakt Nederland deel uit van Europa, zijn wij Europa. Eeuwenlang hebben de volkeren van Europa elkaar op leven en dood bestreden. Elkaar verdreven of onderworpen. Maar net zo lang hebben ze elkaar opgezocht om verbonden te sluiten, om handel te drijven, om kennis uit te wisselen. Juist omdat elk volk, elk land en elke cultuur iets te bieden had wat de ander niet had.

Anno 2018 is er in Europa nog steeds heel veel wat culturen, landen en volkeren van elkaar onderscheidt en scheidt. Maar sinds de Tweede Wereldoorlog is het besef dat er meer is wat ze bindt in de meeste Europese landen gegroeid. Met de Europese Unie, vrede, welvaart en onderlinge solidariteit is er een gemeenschappelijke basis die in de loop van de tijd mede gestalte heeft gekregen in de vorm van ons gemeenschappelijke Europese erfgoed. Of het nu om bodemvondsten gaat, om roerende en onroerende monumenten, om cultuurlandschappen, om handelsroutes, migratie, internationale verdragen, transport, of om immaterieel erfgoed: overal zit wel een Europese dimensie aan.

Bron: www.openmonumentendag.nl

 

 

Info 

Op deze site verschijnt regelmatig nieuwe informatie over de Open Monumentendagen Leiden. Houd de site in de gaten of volg ons op Facebook en Twitter (@OMDLeiden).

Save-the-date

Zaterdagmiddag 25 mei: Vrijwilligersbijeenkomst .