Open Monumentendagen Leiden

02.

Atjehstraat 32B

In de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw klaagde de schoolcommissie over het gebrek aan bewaarscholen. De bevolking trok naar de nieuwe stadsdelen waar nog geen voorzieningen waren voor de kleuters. Al was in 1927 door de gemeenteraad besloten dat er een bewaarschool in de Kooi nodig was, het zou nog jaren duren voordat de school er stond.
De bewaarschool werd in 1933 naar het expressionistische ontwerp van gemeentearchitect J. Neisingh aan de zuidzijde van de Atjehstraat opgericht. Dit was destijds de vierde openbare bewaarschool.
De school past goed in het straatbeeld en heeft net als de meeste woningen de daklijst op dezelfde hoogte en ook de nokken van de rode pannendaken zijn even hoog. Aan beide kanten van de ingang  strekten zich links twee speellokalen en rechts twee leslokalen uit, van elkaar gescheiden door kastenwanden.
Onder invloed van de Reform pedagogen is de schaal in deze scholen aangepast aan de kleine gebruikers; de borstweringen zijn minder dan 1 meter hoog zodat de kleuters de mogelijkheid hebben naar buiten te kijken. De speelplaats op het achterterrein, grenst aan speeltuinvereniging Oosterkwartier.

Klik hier voor OMD Digitaal. 

Terug naar overzicht