Open Monumentendagen Leiden

31.

Begraafplaats Groenesteeg

Open / Za Zo

Groenesteeg 126

Open: zaterdag 12-17u en zondag 10-17u / Rondleidingen over begraafplaats in kleine groepen / Houd rekening met wachttijd / Rolstoeltoegankelijk / Grindpaden / Geen aangepast toilet /

De historische Begraafplaats Groenesteeg ligt aan het einde van de Groenesteeg. Deze steeg liep in de 17e eeuw vanaf de Hooigracht tot aan de 4e Binnenvestgracht en daarvandaan zo de weilanden in. Vandaar de naam Groenesteeg. Het is een van de langste en oudste stegen in Leiden.

Tussen het einde van deze steeg en de Zijlsingel lag een bolwerk ter verdediging van de stad. Toen dit bolwerk in de 19e eeuw niet meer nodig was, werd in 1813 de ‘Nieuwe begraafplaats’ aangelegd. Als je over 'de Laatste Brug' het hoofdpad van de begraafplaats oploopt, zie je een imposante rode beuk met een omvang van bijna 8 meter. Onlangs is deze verkozen tot de mooiste boom van Zuid-Holland. Om je heen zie je zand- en keldergraven waar vele bekende Leienaars (geleerden, musici, fabrikanten, burgemeesters) maar ook onbekende (dienstboden, koetsiers, studenten) eeuwige rust hebben gevonden. Aan het einde van het hoofdpad staat rechts het DANK-monument: een boom van metaal zweeft boven de grond, zijn wortels vrij in de lucht. Het is een monument voor mensen die hun lichaam ter beschikking hebben gesteld aan de wetenschap. Sinds 1978 is de begraafplaats Rijksmonument. De begravenen op deze historische begraafplaats vertellen de geschiedenis van Leiden en de graven zijn de monumenten waar de Stichting tot instandhouding van de begraafplaats Groenesteeg voor zorgt.

Foto's: hierboven en rechts: Sjoep de Jong 

 

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... hier een verzetsstrijder is begraven die op 13 januari 1945 op de Boommarkt werd doodgeschoten? Zijn naam is Irawan Soejono en hij werd 'Henk van de Bevrijding' genoemd.