Open Monumentendagen Leiden

34.

Boerderij aan de Vliet

Open / Za Zo

Vlietweg 44, Leiden

/ Open Za 12 -17 u Zo 10 -17 u / Voor- en achtererf, boomgaard en tuin toegankelijk / Binnen Vlietweg 44 alleen met rondleiding / Houd rekening met wachttijd / Zo: Lazy Sunday Sessions at the Varkensstal, zie achterflap van de gids p.98 /

Wanneer er op deze plek voor het eerst een boerderij stond? Misschien al vóór het Beleg van Leiden (1573-’74). Toen werden alle gebouwen in de omgeving van de stad gesloopt. In dat geval zal de boerderij kort daarna zijn herbouwd. Want er zijn sporen van een kruisvenster dat nog uit de 16e eeuw dateert. Zeker is dat de kop van de boerderij aan de oostzijde in het begin van de 17e eeuw is opgetrokken. Dat zie je aan de eiken spanten van de kap en aan de moer- en kinderbintenvloer.

Vanaf 2015 wordt de boerderij grondig verbouwd, verduurzaamd en herbestemd tot een woonhuis met vier B&B’s. De oude varkensstal (nu muziekruimte) krijgt een sedumdak op het noorden en 32 zonnepanelen op het zuiden: stroom voor het hele erf. Het melkhuis is nu de keuken; op het dak liggen zonnepanelen die als energiebron dienen voor de warmtepomp en ‘s zomers warm water leveren voor de douche. Al met al is dit rijksmonument nu helemaal van het gas af. De laagtemperatuurradiatoren en vloerverwarming zorgen voor duurzame warmte in elk vertrek. Dankzij krachtige isolatie, en waar nodig, de pelletkachel, is het ook in de winter overal lekker warm.

Fotocredits: Voorerf en binnentuin © Willemijn Menken

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... bij de verbouwing allerlei voorhanden materiaal slim is hergebruikt? Zo promoveerden dakplaten tot gevelbekleding en leverde de oude bestrating van het erf de bakstenen voor de waterput.