Open Monumentendagen Leiden

04.

Boshuizerkade 119

www.OMDLeiden-digitaal.nl

Deze school, vormde een zogenoemde tweelingschool met de recent afgebroken school aan de overkant, Telderskade 48. Beide scholen waren volgens hetzelfde ontwerp in 1956 ontworpen door architect D.L. Landman (1895-1987). Dit ontwerp vormde een overgang van de corridorschool naar de gang-loze, zogenoemde Elpé-school. Om zoveel mogelijk licht en lucht te creëren is elk lokaal ontworpen als een ‘doorzonlokaal’ met tegenover elkaar gelegen ramen. Om die reden zijn er geen gangen naast de lokalen aangelegd. De plattegrond van deze scholen is rechthoekig en heeft een spiegelbeeldige opzet. Aan de buitenkant is het trappenhuis te herkennen aan de zeshoekige betonnen vensters.

Vergelijkbare exemplaren van hetzelfde ontwerp stonden aan de Asserstraat en de Du Rieustraat, maar ook deze zijn afgebroken. In 1956 werden deze ‘Elpe systeemscholen’ in Leiden opgeleverd door de firma NV Panagro uit Warmond. Elpé verwijst naar dit specifiek systeemontwerp van Panagro.

In het grasveld bij de school staat een bronzen beeldje dat twee kinderen voorstelt die ‘haasje over’ spelen. Het is gesigneerd als EK 1961 en gemaakt door Ek van Zanten. 

Klik hier voor OMD Leiden Digitaal 

Terug naar overzicht