Open Monumentendagen Leiden

06.

Burggravenlaan 2

September 1915 werd het (tweede) nieuwe gebouw voor de gemeentelijke Hogere Burgerschool (HBS) feestelijk geopend naar ontwerp van architect W.M. Dudok (1884-1974). Het gebouw, inclusief de conciërgewoning, is opgetrokken in rode Brabantse steen. Voor het gebruik van baksteen, voor de torentjes en meer liet Dudok zich inspireren door de architect H.P. Berlage.

In het gebouw zijn nog veel originele details zoals grote ramen, sommigen met gebrandschilderd glas-in-lood. De ornamenten in de docentenkamer en een terracotta uil aan de gevel aan de Burggravenlaan zijn gemaakt door keramist W.C. Brouwer (1877-1933) uit Leiderdorp. Op de plaats van het ‘chemisch laboratorium’ ontwierp hij een gehurkte aap met een reageerbuisje en voor de bibliotheek een uil met een dik boek. Er is ook een gestileerde uil van metaal in het hek bij de ingang van de school.

Onbekend is wie de aardewerk klok en de terracotta zandlopers en sleutels boven de hoofdingang heeft gemaakt. Het wapen van Leiden en de olifantskop in zandsteen aan de gevel aan de Hoge Rijndijk is werk van de Haarlemse beeldhouwer J.L. Vreugde (1868-1936).

Klik hier voor OMD Leiden digitaal. 

Terug naar overzicht