Open Monumentendagen Leiden

03.

Carillon Stadhuis

Open / Za

Breestraat 94-96

/ Zaterdag 11 september vanaf 10 uur luiden kerkklokken en carillons door het hele land eenzelfde lied als startschot van de 35e editie van Open Monumentendagen / Toren niet toegankelijk / Er wordt afwisselend gespeeld op het stadhuis carillon en het carillon van de Lodewijkskerk.

Leiden is in de 15e eeuw als eerste Hollandse stad in het bezit van een zogenoemd voorslag. Dit klokkenspel met 5 klokken werd in 1460 in de toren van het stadhuis gehangen. In 1670 kreeg Leiden een echt carillon, waarvan 28 klokken waren gegoten door de beroemde klokkengieters Hemony. Het ging echter bij de brand in 1929 verloren. In het oorspronkelijke (her)bouwplan van het stadhuis was geen nieuw carillon opgenomen. De Leidenaren wilden echter een klokkenspel en haalden zelf het geld op. In 1939 werd het nieuwe carillon opgehangen in het stadhuis. Helaas werd het carillon in de oorlog grotendeels door de bezetters gestolen. Er bleven slechts 4 klokken over. Eén daarvan was de bourdon van 6.500 kg die destijds was geschonken door de Leidse Studenten Vereniging Minerva. In 1951 kreeg Leiden een nieuw klokkenspel dat betaald werd met geld van de oorlogsschadevergoeding en door de Leidenaren zelf. Het klokkenspel bevat 49 klokken, waarvan de grootste ruim 6.000 kg weegt. De klokken van het stadhuis vertellen een bewogen verhaal. Het carillon en de Leidenaren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na ruim een jaar onderhoud aan de 57 meter hoge stadhuistoren en het carillon klinken de stadhuisklokken weer als vanouds.
 

Foto: stadhuis carillon - Buro JP / foto balk hierboven: Artist impression: Office Winhov & Studio Linse / foto Levina Pors: Lodewijkskerk

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... het carillon in Leiden bespeeld wordt door Levina Pors, de stadsbeiaardier? Zij nam zelf polshoogte bij klokkengieterij Koninklijke Eijsbout in Asten, waar de klokken en het klavier van Leiden zijn opgeknapt.