Open Monumentendagen Leiden

15.

Coninckshof

Open / Za Zo

Oude Vest 15

/ Open Za 12-17u Zo 10-17 u / Hof toegankelijk / respecteer privacy van bewoners / Regentenkamer toegankelijk via steile trappen / Beperkte groepsgrootte / Houd rekening met wachtrij /

Dit hofje is vernoemd naar Cecilia Coninck. Deze geboren Amsterdamse had door haar Leidse moeder nog een sterke band met Leiden en werd in 1777 begraven in de Hooglandse kerk. Bij haar overlijden liet ze een aardig kapitaal na om een hofje te stichten in de Sleutelstad. De bouwopdracht ging naar timmerman en bouwmeester Dirk van der Boon. Naar de wens van de stichteres bood het hofje onderdak aan 'behoeftige bejaerde Vrijsters, of Weduwen, onbelast van kinderen' en van de Gereformeerde Religie belijdenis doende alsook deugdzaam van gedrag'. De entree van het hofje bestaat uit een poortgebouw met een klassiek portaal en daarachter een ruime gang. Oorspronkelijk bevond zich hier een portierswoning. Daarboven is de regentenkamer, waar vergaderd kan worden. Dat destijds tijdens regentenvergaderingen veel gerookt werd, is nog te zien aan de ventilatieschuif met houten luchtkoker boven de tafel. De voorziening is in de 19e eeuw speciaal aangebracht voor afvoer van de sigarenrook. Het privaat (wc) bevat fraai stucwerk en een authentieke gaslamp. Achter de poort lagen oorspronkelijk zeven huisjes van twee bouwlagen met zolder. In de 19e eeuw is een rijtje van vier huisjes toegevoegd. Een laatste huisje is tijdens de restauratie van 1989 gebouwd in de overdekte galerij aan de achterzijde. Deze diende vroeger onder meer voor de opslag van brandstof en het drogen van de was.

Fotocredits: overzicht en hierboven: © Sjoerd de Jong, rechts (privaat): ©ELO

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... wonen in een hofje een duurzame manier van samenleven is? Steeds meer architecten en stedebouwkundigen passen het hofjesconcept opnieuw toe in eigentijdse ontwerpen.