Open Monumentendagen Leiden

34.

De Keet

Open / Za Zo

Rijnsburgerweg 35

Open: zaterdag en zondag 10-16u / Beperkt toegankelijk, houd rekening met wachttijd / Za en zondag 10.30, 13 en 14.30 u korte 360º lezing over Jesse door de Jesse Stichting / Korte rondleiding door pand / Meer informatie: www.jessestichting.nl /

Jesse geldt als een vooraanstaand architect in de Leidse regio. Zijn eigen villa, De Keet, bouwde hij in 1906 op toenmalig Oegstgeester grondgebied. Hier heeft hij tot zijn dood in 1943 gewoond en gewerkt. Typische Jesse-kenmerken zijn hier: grote vlakken van baksteen, ronde boogvormen voor ramen en deuren, groen geglazuurde raamdorpelstenen, bovenramen met een roedeverdeling en groen glas, (trap)torens en stijlvolle interieurs met majolica schoorstenen.

Jesse bouwde in verschillende stijlen. Aanvankelijk ontwierp hij vooral publieke gebouwen, zoals kerken, raadhuizen en scholen in de Hollandse renaissancestijl. Zijn latere woonwinkelpanden zijn vaak in de sierlijke art nouveau-stijl. Begin 20e-eeuw ging hij over op de rationalistische bouwstijl, waaraan hij een eigen, kenmerkende invulling gaf. Jesse's werk is alom aanwezig in de Leidse regio, maar de Rijnsburgerweg draagt, met tientallen woonhuizen, zijn handtekening. Rijnsburgerweg 14 t/m 60 vormen de langste rij van Jesse herenhuizen in Leiden. De bouw hiervan startte 125 jaar geleden (1895- 1903). Hendrik Johannes Jesse (1860) groeide op in Zaltbommel. Op 17-jarige leeftijd trok hij in bij zijn grootmoeder op Rapenburg 38. Begonnen als krullenjongen in een timmerwerkplaats, studeerde hij ’s avonds op het MSG, de Leidse school voor wis- en landmeetkunde. Anno 2021 is De Keet in gebruik door Teddykids, een internationale kinderdagverblijf.

Foto's: buitengevel: Collectie: Erfgoed Leiden en Omstreken / keuken: Francien van Zaanen Durand.

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... de Keet vlakbij de brug over de eeuwenoude Poelwetering ligt, die onder de Rijnsburgerweg doorloopt? Een oorkonde uit 1395 vermeldt specifiek de aanleg van deze brugin opdracht van graaf Albrecht van Beieren. De Rijnsburgerweg bestaat dus al meer dan 625 jaar.