Open Monumentendagen Leiden

29.

De Kooi & Het Gebouw

Open / Za Zo

Arubapad 2

Open: zaterdag 12-17u en zondag 10-17u

/ Informatie & startpunt rondwandelingen langs de Centrale Blokken /  Vanaf 12.15 uur: reserveren ter plaatse bij informatietafel van De Sleutels. Voor het programma en nadere informatie: zie onder / Beperkt aantal deelnemers / Informatiepunt Erfgoed Leiden en Omstreken / 

De Kooi werd in de jaren 1920-1925 als tuinstadwijk aangelegd. Het idee daarbij was dat de gewone arbeider ook ruim zou moeten kunnen wonen in een groene omgeving. Momenteel legt woningbouwvereniging De Sleutels de laatste hand aan een grootschalig project waarbij de oude woningen aan de Parkstraat, Javastraat, Driftstraat, Ambon- en Atjehstraat, de zogenoemde Centrale Blokken, ingrijpend worden gerenoveerd. Deze woningen zijn ontworpen door architecten Jesse en Splinter in de jaren ’20 van de 20e eeuw in de zo kenmerkende stijl met speelse torentjes, poorten, en kleurrijke ornamenten. Voor de eerste bewoners in de wijk waren de woningen destijds ongekende luxe met meerdere slaapkamers en een inpandige wc. 100 jaar later waren ze verouderd, klein en vochtig. Dankzij bewoners en erfgoedpartners werd duidelijk dat de zorgvuldig geplande wijk met zijn eigen sfeer niet zomaar gesloopt kon worden.

Op een centrale plek bij het Kooiplein in Leiden Noord werd in 2012 Het Gebouw opgeleverd, ontworpen door Architectenbureau VenhoevenCS. Het markante gebouw met de opvallend groene kleurvlakken en speelse indeling vormt het kloppend hart van stadswijk De Kooi. Naast 50 ruime huurappartementen en 34 zorgwoningen biedt het onderdak aan De Brede School. Daarnaast is er ook een multifunctioneel wijkcentrum met bibliotheek, kinderopvang en een wijkrestaurant. 

Het Gebouw is het vertrekpunt voor rondleidingen
De Sleutels heeft een informatietafel in het Gebouw aan het Arubapad 2. U kunt zich daar vanaf 12:15 uur bij ons melden voor een rondleiding. Rondleidingen duren 30-40 minuten. Max. aantal mensen per groep: 20.

VOOR NADERE INFORMATIE EN TIJDEN:  klik hier

 

Foto's: drone view van renovatieproject, De Sleutels / Het Gebouw en Details: Saskia Leupen

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... De Kooi een eigen gedenkteken heeft, waar op 4 mei tijdens de dodenherdenking eer betoond wordt aan wijkgenoten die om het leven kwamen in de Tweede Wereldoorlog, vaak vanwege communistische of linkse activiteiten?