Open Monumentendagen Leiden

11.

Duivenbodestraat 11

Deze voormalige Gemeenteschool is waarschijnlijk het eerste grote gebouw ontworpen door architect Dudok in Leiden. Het ontwerp dateert van 1913, het jaar dat Dudok in dienst trad als adjunct-hoofd van Openbare Werken bij de gemeente. Overigens is de school pas in 1916 in gebruik genomen, zoals de gevelsteen aanduidt. Ontwerpen afkomstig van Openbare Werken werden over het algemeen niet ondertekend door één van de ambtenaren. Het lijkt echter waarschijnlijk dat we te maken hebben met een gebouw van Dudok. Het doet sterk denken aan het iets latere ontwerp van het huidige Bonaventuracollege aan de Burggravenlaan.  

De school was bestemd voor lager onderwijs en kleuteronderwijs. Het budget was beperkt en de stedenbouwkundige ligging niet zodanig dat er veel aanleiding was voor uiterlijk vertoon. Toch heeft Dudok z’n kans gegrepen en gebruik gemaakt van de ligging op een hoek van twee straten.

De ingangspartij is op een eenvoudige manier voorzien van een monumentale boog en naast de ingang heeft hij de hoek versierd met een asymmetrische loggia. In het interieur is ook goed te zien hoe de architect met simpele maar duurzame materialen een verzorgd gebouw heeft ontworpen. De terrazzovloer en de geglazuurde bakstenen in de gang zijn daarvan een goed voorbeeld. Aan de trap is extra aandacht besteed door middel van een smeedijzeren sierlamp op de trappaal en granieten traptreden

Klik hier voor OMD Digitaal 

Terug naar overzicht