Open Monumentendagen Leiden

13.

Galgewater 1

Galgewater 1

De Rooms Katholieke Vakschool voor meisjes, zoals de school oorspronkelijk heette, komt voort uit de zogenoemde Zita vereniging voor opvang van dienstbodes en fabrieksmeisjes. De Vakschool werd in 1920 opgericht als gevolg van de wet op het Nijverheidsonderwijs. Hier werden opleidingen aangeboden tot ‘huisvrouw, vooral voor meisjes uit de werkmansstand door hen te bekwamen in datgene, wat iedere degelijke huisvrouw dient te weten van lingerie naaien, verstellen en koken.’
De eerste school met internaat stond oorspronkelijk aan het Noordeinde maar moest vanwege de grote toeloop van leerlingen verschillende malen worden verbouwd en uitgebreid op het perceel tussen het Galgewater en het Noordeinde.
In 1929 werd besloten een geheel nieuwe school te bouwen waarbij de 18e-eeuwse gevels aan het Galgewater verloren gingen. De opdracht ging naar bureau Van der Laan, dat in Leiden inmiddels een reputatie had opgebouwd als ‘katholieke bouwer’. In 2009 is het pand verbouwd tot een ‘Living and Learning Center’ voor studenten van de nabijgelegen Webster University. 

Klik hier voor OMD Leiden digitaal.  

Terug naar overzicht