Open Monumentendagen Leiden

17.

Groenhazengracht 1b - Rapenburg 23

Groenhazengracht 1B

Deze voormalige huishoudschool bestaat uit twee gebouwen: het rijksmonument Rapenburg 23 en de uitbreiding aan de Groenhazengracht, een gemeentelijk monument. Het huidige Rapenburg 23 is in 1767-’68 gebouwd in opdracht van Matthijs Snoeck, veertigraad en schepen van Leiden.
In 1922 werd het pand verkocht aan de `Vereniging Vakschool voor meisjes voor Leiden en Omstreken’, de eerste niet-katholieke Huishoudschool en Industrieschool in Leiden. De vakschool was opgericht door dames uit de gegoede klasse die verenigd waren in de Bond voor Vrouwenkiesrecht. Het doel was om beschaving van vrouwen uit de arbeidersklasse te bevorderen en meisjes op te leiden om zelfstandig te kunnen zijn en hun eigen salaris te verdienen.
Het woonhuis werd ingrijpend verbouwd om het geschikt te maken voor de nieuwe bestemming. Tijdens de tweede grote verbouwing, de uitbreiding van 1939-1940, is in de grote tuin aan de Groenhazengracht de zogenaamde corridorschool gebouwd. De structuur en indeling van de school is in grote lijnen nog intact. De Huishoudschool is onlangs verbouwd tot appartementencomplex. 

Klik hier voor OMD Leiden Digitaal

Terug naar overzicht