Open Monumentendagen Leiden

18.

Haagweg 4

Haagweg 2

De Praktische Ambachtsschool werd in 1883 opgericht. De eerste school had in totaal 34 leerlingen en was gevestigd in het Caecilia Gasthuis in de Sionssteeg. Het onderwijs aan deze school leidde oorspronkelijk op tot smid, timmerman, schrijnwerker en beeldhouwer. De ambachtsschool kreeg in 1892 een nieuw gebouw met directeurswoning in neo-renaissancestijl, ontworpen door architect W.C. Mulder (1850 – 1920).
Hier werd in meerdere vakken onderwijs gegeven zoals tekenen, timmeren, meubelmaken, smeden en schilderen. De bovenverdiepingen waren voor theoretisch onderwijs terwijl de benedenverdieping voor de praktische vakken bestemd waren.
Toen het schoolgebouw te klein bleek, werd het aan de rechterzijde in 1923 door B. Buurman uitgebreid in dezelfde, toen al sterk verouderde stijl. Van 1939-1941 volgde opnieuw aan de rechterkant een tweede uitbreiding door Buurman in een aan de Nieuwe Zakelijkheid verwante stijl. Hierbij werd een betonnen gebouw opgetrokken, grotendeels bekleed met gele baksteen. Aan de gevel zijn de drie voornaamste bouwfasen nog goed te zien. Het pand is tegenwoordig in gebruik als verzamelgebouw voor ateliers en creatieve bedrijven met op de begane grond Galerie en café-restaurant De Leidse Lente.

Klik hier voor OMD Leiden Digitaal

Terug naar overzicht