Open Monumentendagen Leiden

17.

Heilige Geest- of Arme Wees- en Kinderhuis - volgeboekt

Open / Za

Hooglandse Kerkgracht 17A

Open: zaterdag 12-17u / Tentoonstelling 'De wezen spreken' / Regentenkamer 1e verdieping niet rolstoeltoegankelijk / Alleen toegankelijk met rondleiding / Reserveren verplicht: zie hieronder /

Bijna 400 jaar lang, van 1583 tot 1961, bood dit complex een thuis voor wezen. De boven de poort uitgebeelde kinderen kijken op naar een wat groot uitgevallen duif. De duif staat symbool voor de Heilige Geest, naar wie de instelling was genoemd. Deze betekenis van de duif gaat terug op een passage in de Bijbel. Hierin getuigt Johannes de Doper hoe hij tijdens de doop van Jezus in de Jordaan de Heilige Geest in de gedaante van een duif uit de hemel op hem zag neerdalen. In de 18e-eeuwse regentenkamer van het weeshuis komen we de duif weer tegen: onder andere op het schilderij waarop voormalig weesjongen en schilder Jacob van der Sluys zijn dank betuigt aan het weeshuis (1684). In het stucwerk boven de schouw is een pelikaan te zien. Volgens de overlevering voedde de moeder pelikaan haar kinderen met haar eigen bloed. Niet voor niets is de pelikaan het symbool van de Nederlandse bloedbanken. Het weeshuiscomplex is in de loop van de tijd verschil- lende keren verbouwd en aangepast. Tegenwoordig wordt het beheerd door de Stichting Utopa en biedt het onderdak aan het Kinderrechtenhuis.

KLIK HIER VOOR RESERVEREN: http://www.openmonumentendag.nl/monument/heilige-geest-of-arme-wees-en-kinderhuis/

Foto gebouw: Sjoep de Jong / zwart-wit foto: collectie Erfgoed Leiden en omstreken.

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... in het Heilige Geest- of Arme Wees- en Kinderhuis tegenwoordig het Kinderrechtenhuis is gevestigd dat opkomt voor de rechten van het kind overal ter wereld?