Open Monumentendagen Leiden

22.

Herensingel 27

Herensingel 27 - Os en Paardenlaan

Het schoolgebouw van de rooms-katholieke `Heilig Hartschool’ is gebouwd in 1924 in opdracht van de Leidse katholieke gemeenschap. De bouwmeesters waren de Leidse architecten Leo van der Laan (1864-1942) en diens zoon Jan van der Laan (1896-1966). De school is opgetrokken in een zakelijk-expressionistische bouwstijl. Het symmetrisch opgezette schoolgebouw is voorzien van twee vleugels. De vleugel voor de jongens was die aan de Os en Paardenlaan.

Een vrijwel identieke meisjesvleugel had de entree aan de Lusthoflaan. Tussen deze vleugels was destijds een gymnastieklokaal, dat zowel door de meisjes als de jongens gebruikt werd. In 1966 gingen de meisjes- en de jongensschool samen en werd de seksescheiding binnen de school opgeheven.

Wijzigingen aan het exterieur hebben het oorspronkelijke karakter van het gebouw niet nauwelijks aangetast. Ook het schoolinterieur is voor een belangrijk deel nog in oorspronkelijke staat. Kenmerkend zijn onder meer de geglazuurde (verglaasde) baksteen, tegelvloeren in geometrische patronen (gangen) en glas-in-lood ramen. Het gebouw is in gebruik als gezondheidscentrum.

Klik hier voor OMD Leiden Digitaal

Terug naar overzicht