Open Monumentendagen Leiden

12.

Het Arsenaal

Open / Za Zo

Arsenaalstraat 1

/ Open Za 12 -17 u Zo 10 -17 u / Alleen toegankelijk met rondleiding  / Houd rekening met wachttijd / Begane grond toegankelijk voor rolstoel, zolder helaas niet /

Als je langs de stille grachtjes rond het Arsenaal struint, zou je niet vermoeden dat het hier eeuwenlang vervuld was van wapengekletter. Al geeft de naam een hint: een arsenaal is een opslagplaats voor wapens en munitie. Vanaf de 15e eeuw waren op het terrein twee lokale schutterijen gevestigd. Die hadden hier hun Doelen oftewel schietbanen, en hun Doelhuis oftewel sociëteit. De naam Doelen- gracht herinnert er nog aan. Net als de rijk versierde 17e-eeuwse toegangspoort, met het beeld van de trefzekere drakendoder Sint Joris. Lokale milities zijn er sinds de 19e eeuw niet meer. Ook Leiden was voor zijn verdediging voortaan aangewezen op het nationale leger. In 1808, een jaar na de kruitramp, werd op het terrein een kazerne gebouwd, het huidige Arsenaal. Toen koning Lodewijk Napoleon een garnizoen naar Leiden stuurde om te helpen bij de wederopbouw, werd dat in het nieuwe gebouw gelegerd. Het Arsenaal behield tot in de jaren ’70 van de 20e eeuw de functie van kazerne. Er zijn nog veel mensen die herinneringen hebben aan het terrein omdat ze er hun dienstplicht hebben vervuld. Afgestoten als kazerne brak in 1981 een nieuwe levensfase aan: de Universiteit Leiden nam het Arsenaal in gebruik. Onlangs heeft het gebouw een transformatie ondergaan waarbij het is verduurzaamd, o.a. door maximale isolatie, ledverlichting en waterbesparende kranen.

Fotocredits: overzicht en hierboven : ©Arthur Roetman, foto rechts: ©SL

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... de houten bekleding van de centrale trap tijdens de recente verbouwing is gemaakt van hergebruikt materiaal uit het gebouw?