Open Monumentendagen Leiden

18.

Hof Meermansburg

Open / Za Zo

Oude Vest 159

/ Open Za 12-17 u Zo 10 -17 u / Poortgebouw en deel Hoftuin (alleen op de paden) / Regentenkamer : beperkte groepsgrootte (max. 20) / Houd rekening met wachttijd /

Het hof Meermansburg is het grootste hofje van Leiden. Het is gebouwd in 1680-’83 op last van Maarten Meerman en zijn vrouw Helena Verburg. Vandaar de chique klinkende naam, die ook wordt verbeeld door de bekroning van de pomp, midden op het binnenterrein: een meerman op een burcht. De stadstimmerman Anthonie van Breetvelt kreeg opdracht voor de bouw. Jacob Roman, architect van onder andere Slot Zeist en Het Loo, ontwierp het poortgebouw met de monumentale ingang. Oorspronkelijk waren er 28 huisjes. In 1780 kwamen er twee bij door het ‘pothuis’ aan de achterzijde te bebouwen. Meermansburg was bedoeld voor `eerbare, nugtere weduwen ofte vrouwspersonen’. Die moesten ook minstens 40 jaar oud zijn en een inboedel meebrengen. Het bestuur was en is in handen van een college van regenten, dat vergadert in de regentenkamer van het poortgebouw. De verzameling portretten in deze kamer is een van de grootste in zijn soort in Nederland. Zij stamt grotendeels uit de late 17e en de vroege 18e eeuw. In de afgelopen anderhalf jaar zijn twaalf woningen volgens plan verduurzaamd. De overige zullen worden aangepakt telkens wanneer een woning vrijkomt. Meermansburg kreeg hiervoor subsidie van gemeente en provincie. De meeste kosten worden uit de eigen reserves betaald.

Fotocredits: overzichtspagina: ©ELO - hierboven (regentenkamer): ©SL - hiernaast (familiewapen): ©SL

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... de huisjes in het hof de komende jaren één voor één verduurzaamd worden? Het pakket bestaat uit isolatie van dak en gevel met iso-vlas, de plaatsing van achterzetramen, een ringleiding voor blokverwarming en de installatie van balansventilatie met warmteterugwinning.