Open Monumentendagen Leiden

24.

Hoge Morsweg 117

De Hoge Morsweg, eeuwenoude uitvalsweg richting Den Haag, viel voor de annexatie door Leiden, destijds nog onder de gemeente Oegstgeest. Het was die gemeente, die in 1879 de jonge architect W.C. Mulder uit Leiden opdracht gaf tot het ontwerpen van een dorpsschool met onderwijzerswoning op de toenmalige gemeentegrens.

Mulder heeft zich mogelijk laten inspireren door de Aalmarktschool uit 1862. In 1900 is de school vergroot. De onderwijzerswoning op nummer 115 ligt aan de rechterkant van het schoolgebouw. In de negentiende eeuw was er een deur tussen de twee gebouwen.

In de jaren zestig is het gebouw in gebruik genomen als schuimplasticfabriek met opslag. 1999 is het gebouw intern verbouwd voor een nieuwe functie van drukkerijmuseum. Sinds het museum in 2002 de deuren sloot, is het gebouw weer in gebruik als opslagruimte.
De parkeerplaats aan de voorzijde was destijds schoolplein, indertijd afgesloten met een hek. De voorgevel van de school is tegenwoordig wit geverfd, boven de entree met een gebogen tekstveld stond oorspronkelijk: GEMEENTESCHOOL. Klik hier voor OMD Leiden Digitaal 

Terug naar overzicht