Open Monumentendagen Leiden

26.

Hooglandse Kerkgracht 20a, Kaasmarktschool

Koppenhinksteeg 13, ingang door poort

Atelierverzamelgebouw

De kinderen die vanaf 1909 deze school voor gereformeerd onderwijs bezochten, gingen naar binnen via het bakstenen poortje aan de Hooglandse Kerkgracht. Dit kwam uit op een pleintje van het schoolgebouw.
Toen het Militair Invalidenhuis aan de Kaasmarkt tussen 1927-29 werd gesloopt, kon de school uitbreiden.

Vanaf de Kaasmarkt is goed te zien hoe architect A.T. Kraan de nieuwbouw ontwierp in een sobere Nieuwe Bouwen-stijl. Er kwamen een gymnastieklokaal, een beheerderswoning en extra lokalen bij. In het interieur herinneren details als kledinghaakjes nog aan de functie als school. Duidelijk is ook de opzet volgens het zogenaamde gangtype, kenmerkend voor de scholen uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

De christelijke signatuur van de school blijkt uit de drie tegeltableaus met bijbelteksten en een voorstelling van de gekruisigde Christus in de entreehal. Bijzonder is ook de betegelde meterkast. De hoofdtrap bestaat uit vrij dragende natuurstenen treden en een smeedijzeren leuning. De gymzaal uit 1930 is nog vrijwel in oorspronkelijke staat en bevat een balkon, kleedruimte en typerende deuren. Het pand is nu in gebruik door stichting Stadsatelier aan de Kaasmarkt. Klik hier voor OMD Leiden Digitaal

Terug naar overzicht