Open Monumentendagen Leiden

29.

Houtzaagmolen De Heesterboom

Open / Za Zo

Haagweg 79

/ Open zaterdag 10 - 17u Zondag 10-17u / Vanwege trapjes en vele afstapjes niet toegankelijk voor mindervaliden / Betreden molenterrein op eigen risico / Kinderen onder begeleiding van een volwassene / De molen wordt in werking gesteld bij voldoende wind /

Al vóór 1663 stond er langs de Haagweg aan het Galgewater een houtzaagmolen annex houthandel. De huidige molen dateert uit 1804, nadat twee voorgangers op dezelfde plek tot de grond toe waren afgebrand. De nieuwe molen kreeg de naam ‘De Heesterboom’. Samen met twee andere houtzaagmolens was de Heesterboom de krachtbron van een uitgestrekt bedrijf, dat verder bestond uit droogloodsen, woningen, een schuitenhuis en erf. Al het werk dat te zwaar was om met de hand te doen, gebeurde door middel van de windmolens. De aanvoer van de te zagen boomstammen ging met houtvlotten die aankwamen over het Galgewater. Na bewerking ging het op de wind gezaagde en gedroogde hout per dekschuit naar de klanten toe. Duurzamer kan het niet!

De Heesterboom als onderdeel van de commerciële bedrijfsvoering is in 1956 met pensioen gegaan. Maar sinds een grote restauratie in 1962 houden vrijwilligers de molen in bedrijf. Daarbij gebruiken ze onder meer boomstammen uit de stad en van omliggende landgoederen. Zo wordt dit hout in plaats van in de kachel te verdwijnen nuttig toegepast. Er staan momenteel vier gediplomeerde molenaars en twee molenaars in opleiding op de Heesterboom. Zij hebben de kneepjes van het vak nog geleerd van de houtzaagmolenaars die tot 1956 op de molen stonden. Daarmee is ook vakkennis duurzaam bewaard.

Foto credits: Overzichtspagina: © ? - foto's hierboven en hiernaast: ©Sjoerd de Jong

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... de molenaar slim gebruik maakte van afgedankte ijzeren onderdelen? Om te voorkomen dat de tanden van een zaag niet stukliepen op spijkers in het hout, werd van een afgedankte ijzeren as een praktische ‘spijkerwipper’ gemaakt.