Open Monumentendagen Leiden

01.

INFORMATIEPUNT STADHUIS: Afhaalpunt Programmaboekjes

Open / Za Zo

Ingang / Entrance: Stadhuisplein 1

/ Za 10 -17 u Zo 10 - 17 u / Infopunt: Afhalen Programmaboekje & KidsGids / Diverse activiteiten Open Huis Stadhuis / Begane grond & Binnentuin vrij toegankelijk / Rondleidingen door raadsleden (aanmelden ter plaatse) / Rondleidingen duurzaam stadhuis: reserveren verplicht:  klik hier  / Za 13 u en Zo 13 u Lunchlezing Reserveren klik hier - zie ook Nevenactiviteiten L2

Het Leidse stadhuis groeide in de middeleeuwen uit tot een multifunctioneel gebouw. Niet alleen zetelde hier het bestuur, er werd ook handelgedreven, vlees gekeurd en rechtgesproken. Na het beleg en ontzet van de stad in 1574 werd het stadhuis verbouwd en van een nieuwe gevel voorzien (1595-1597). Na de verwoestende brand van 1929 verrees achter de herstelde renaissancegevel aan de Breestraat een geheel nieuw bouwwerk ontworpen door architect C.J. Blaauw. Dit ontwerp werd uiteindelijk pas na de Tweede Wereldoorlog voltooid. Blaauw paste hier, voor die tijd moderne, betonbouw-technieken toe. De overspanning en het skelet zijn van beton, iets wat goed zichtbaar is op de bovenste etage. Daarnaast hielden hij en zijn ontwerpteam zich ook bezig met de interieurafwerking. Vloerkleden, meubels en belettering werden zorgvuldig op elkaar afgestemd. Kostbare materialen als marmer en bijzondere tropische houtsoorten benadrukken het belang van het gebouw. In de afgelopen twee jaar 2020 - 2022 is het stadhuis, inclusief de gevel aan de Breestraatzijde, de toren en het carillon, volledig gerenoveerd. Het gebouw is aangepast zodat er meer ambtenaren kunnen werken terwijl het binnen de mogelijkheden van een Rijksmonument is verduurzaamd. Tegelijk met de renovatie zijn ook de Raadzaal en delen van de monumentale bestuursverdieping gerestaureerd. Het stadhuis is nu weer in haar volle glorie te bewonderen.

Foto credits: Overzichtspagina: ©?? - foto's op deze pagina: © Projectbureau stadhuis Leiden.

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... er naar verwachting ca. 70% minder gas gebruikt wordt dan voor de renovatie? Zo wordt de energie uit warm grachtenwater omgezet in warmte die in de winter het stadhuis verwarmt en in de zomer koelt. Op het dak liggen 55 zonnepanelen.