Open Monumentendagen Leiden

in bewerking.

KAASMARKTSCHOOL

Open /

Koppenhinksteeg 13

Atelierverzamelgebouw

De kinderen die vanaf 1909 deze school voor gereformeerd onderwijs bezochten, gingen naar binnen via het bakstenen poortje aan de Hooglandsekerkgracht (nr. 20a). Zij kwamen dan uit op een pleintje met daaraan gelegen het schoolgebouw, aan alle kanten omringd door andere panden. Op de huidige Kaasmarkt stond toen nog het Militair Invalidenhuis dat in 1817 was gehuisvest in de gebouwen van het Arme Wees- en Kinderhuis. Toen dit pand tussen 1927-29 werd gesloopt, kon de school uitbreiden. Vanaf de Kaasmarkt is goed te zien hoe architect A.T. Kraan de nieuwbouw ontwierp in een sobere Nieuwe Bouwen-stijl. Er kwamen een gymnastieklokaal, een beheerderswoning en extra lokalen bij. In het interieur herinneren details als kledinghaakjes nog aan de functie als school. Duidelijk is ook de opzet volgens het zogenaamde gangtype, kenmerkend voor de scholen uit de eerste helft van de 20ste eeuw. (zie thematekst )

De christelijke signatuur van de school wordt meteen duidelijk bij het betreden. De drie tegeltableaus in de entreehal tonen bijbelteksten en een voorstelling van de gekruisigde Christus. Bijzonder is ook de betegelde meterkast. De hoofdtrap bestaat uit vrij dragende natuurstenen treden en een fraaie smeedijzeren leuning.

 

Terug naar overzicht

Wist u dat...

De inrichting van de gymzaal met balkon, kleedruimte en typerende deuren uit 1930 stamt?  Het pand is momenteel in gebruik door stichting Stadsatelier. De vroegere lokalen en de gymzaal dienen nu als ateliers, studio‚Äôs en repetitieruimtes.