Open Monumentendagen Leiden

22.

Leids Wevershuis

Open / Za Zo

Middelstegracht 143

/ Za 12 - 17 u Zo 10 - 17 u / ivm drempels niet toegankelijk rolstoel / Houd rekening met wachttijd / Steile trap / Kinderen alleen onder begeleiding volwassene / Demonstraties weven door Weefkring Leyds Laeken / Tentoonstelling - Marijke Leertouwer /

Vanaf het einde van de 16e eeuw groeide de Leidse textielindustrie uit tot één van de grootste van Europa. Naast de aanhoudende stroom Vlamingen vestigden zich gedurende de Dertigjarige oorlog (1618-1648) ook veel Duitse immigranten in de stad, die vrijwel allen door de Leidse textielindustrie werden aangetrokken. Alle immigranten gaven de industrie een grote impuls met hun kennis, kapitaal en/of arbeidskracht. Met hen nam de vraag naar huizen toe. Nieuwe wijken werden planmatig aangelegd met huizen voor textielarbeiders. Met enkel een begane grond en een zolder bood zo’n huis woon- en werkruimte voor een textielarbeider en zijn gezin. Het Leids Wevershuis laat de standaard-indeling zien: aan de voorzijde de onverwarmde werkruimte. De gang is er pas in de 18e eeuw van afgescheiden. Achter liggen de woonkeuken en een gang naar de binnenplaats. In de woonkeuken was tegen de linker zijmuur oorspronkelijk een grote schouw geplaatst. Geslapen werd er in de bedstede waaronder zich een kleine kelder bevindt. Dankzij archiefonderzoek is precies na te gaan wie er vanaf 1560 in dit huis hebben gewoond en welke beroepen zij hebben uitgeoefend. Na het vertrek van de laatste bewoner, werd het huis in 2004/5 op initiatief van de Stichting Museum het Leids Wevershuis gerestaureerd. Sindsdien biedt het een unieke mogelijkheid om te ervaren hoe gewone ‘Leienaars’ in het verleden woonden en werkten.

Fotocredits: Overzichtspagina: © SL - foto hierboven en hiernaast: ©Sjoerd de Jong.

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... in het half verdiepte keldertje onder de bedstede vroeger alle voedingsmiddelen koel bewaard werden? Men beschikte in die tijd nog niet over een koelkast.