Open Monumentendagen Leiden

28.

Levendaal 54 - Hogewoerd (gesloopt)

Levendaal 54

In 1871 vestigde zich op de Hogewoerd 55-57 de Congregatie van de Arme Zusters van het Goddelijk Kind, in Leiden ook wel bekend als de `blauwe zusters' . Het doel was om arme, verwaarloosde of anderszins hulpbehoevende meisjes op te nemen. Uit geldnood besloot men ook onderwijs te gaan geven aan meisjes van buiten het gesticht. Dit bleek een schot in de roos: de school, later scholen, groeiden voorspoedig.
In 1921 bouwt architectenbureau Van der Laan een groot schoolgebouw aan het Levendaal, achter het internaat aan de Hogewoerd. Het complex telt een MULO, 3 scholen voor lager onderwijs en 3 fröbelscholen om een grote binnenplaats en staat in verbinding met de Hogewoerd.
De scholen worden genoemd naar vrouwenkloosters van voor de reformatie: Sinte Barbara, Sinte Catharina en Sinte Agnes en hadden allemaal een aparte ingang. De school is het bekendst geworden onder de naam van de Mulo, de Barbaraschool.

De school is in de jaren 80 gesloopt. Het beeld van Cunera, dat ooit aan de gevel aan de Hogewoerd hing, bevindt zich nu in de nieuwbouw. In de Koenesteeg zijn nog twee herdenkingsplaten uit 1889 en 1910 te vinden.

Klik hier voor OMD Leiden Digitaal

Terug naar overzicht