Open Monumentendagen Leiden

30.

Lorentzkade 15A

Langs de Lorentzkade ligt een schilderachtig gebouwtje van hout. Het is een van de 140 zogenaamde Finse scholen, die tussen 1947 en 1958 op basis van een handelsovereenkomst met Finland in het naoorlogse Nederland werden gebouwd. Zo kon snel het tekort aan schoolgebouwen worden opgelost. Voor deze prefab-scholen kwamen kant en klare onderdelen uit Finland die vervolgens op de werkplaats in Nederland op maat werden gemaakt en als bouwpakketten op locatie werden afgeleverd.

De firma Panagro uit Warmond legde zich toe op de productie van deze scholen. Het zijn alle zwart geteerde houten gebouwen met lage zadeldaken, licht geverfde raam- en deurkozijnen en een hoofdentree onder een luifel. Inmiddels zijn de schoolgebouwen schaars, de meeste zijn afgebroken. In Leiden hebben oorspronkelijk twee van deze houten schoolgebouwen gestaan.

Het voormalige schoolgebouw aan de Lorentzkade is in 1949 gebouwd als de rooms-katholieke Sint Petrusschool. Het gebouw is een zogenoemde corridorschool met een gang aan de ene zijde en lokalen aan de andere zijde.

Klik hier voor OMD Leiden Digitaal

Terug naar overzicht