Open Monumentendagen Leiden

31.

Lusthoflaan 4

Lusthoflaan 4

`School voor Gereformeerd onderwijs’ staat nog te lezen op de gevel van deze voormalige meisjesschool uit 1922. De entree ligt onder een poort met sierbaksteen reliëf en drie plaquettes met teksten. De kleuters hadden vanaf het begin een eigen ingang aan de linkerzijde van het gebouw. 

Dit was een van de eerste opdrachten voor architect A.T Kraan. Andere scholen van zijn hand zijn de Kaasmarktschool, de Leidse Houtschool en de Stadhouderslaan. Kraan was min of meer de `huisbouwmeester’ van de Leidse Gereformeerde Schoolvereeniging.

Hij hield zich tot in detail bezig met de vormgeving van het interieur. Binnen zijn diverse tegeltableaus met stichtelijke teksten en moraliserende bijbelse voorstellingen. De grote lichte hal, de monumentale trap, de vloer met mozaïek en de wandbekleding van gele en zwarte tegels doen denken aan de art deco. De school is overigens een van de eerste halscholen. Bij dit type school zijn de lokalen rond een grote centrale hal gelegen en ontbreken lange gangen. Sinds het vertrek van Christelijke Basisschool de Dolfijn, staat het gebouw leeg.

Klik hier voor OMD Leiden Digitaal

Terug naar overzicht