Open Monumentendagen Leiden

01.

mboRijnland (informatiepunt)

Open / Za Zo

Breestraat 46-48

ZA/ZO 10 - 17 u/ Informatiepunt en programmaboekjes Open Monumentendagen Leiden / Informatie Historische Vereniging Oud Leiden / Voor programma en laatste wijzigingen zie: Homepage /

Dit onderwijsgebouw van mboRijnland is ontworpen door architectenbureau Mecanoo uit Delft en gerealiseerd in 2016. Op deze locatie zijn de leslokalen voor theorie en praktijkonderwijs voor de zorgopleidingen. Het onderwijsgebouw is gebouwd op een terrein dat bekend staat als Rijnlandblok. Naamgever van het Rijnlandblok is het hoogheemraadschap van Rijnland, dat in 1978 aan Breestraat 46 en 48 een nieuw kantoorgebouw liet neerzetten. Voor het hoogheemraadschap was dit een logische plaats, schuin tegenover het oude Gemeenlandshuis (Breestraat 59). Voor het kantoor van het hoogheemraadschap werd het postkantoor gesloopt, dat daar tussen 1872 en 1918 gevestigd was. De nieuwbouw van 1978 betekende een oplossing voor het gebrek aan werkruimte van de dienst dat met de uitbreiding van taken en personeel in de 20e eeuw ontstond. Na 22 jaar voldeden beide locaties aan de Breestraat echter niet meer en verhuisde het hoogheemraadschap naar een nieuw hoofdkantoor in het Leiden Bio Science Park. Het gebouw werd afgebroken om plaats te maken voor het huidige onderwijsgebouw. Alleen een 18e-eeuwse woonhuisgevel en een laag bouwdeel aan de Boommarkt uit 1947 zijn behouden gebleven.

Foto : Mecanoo (mboRijnland), foto: 2019 - stadhuis Thijs Tuurenhout

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... de steeg die vroeger langs het postkantoor liep nog steeds open- baar toegankelijk is? Hij loopt nu dwars door het complex en wordt alleen ’s avonds afgesloten met een stalen hek waarin Leidse sleutels zijn verwerkt.