Open Monumentendagen Leiden

24.

Meelfabriek Directiekantoor: Reserveer voor bezoek

Open / Za Zo

Oosterkerkstraat 18

/ Za 12 - 17 u Zo 10 - 17 u / Directiekantoor alleen toegankelijk met rondleiding / Vanwege hoge drempel helaas niet toegankelijk voor rolstoel / voor reserveren rondleiding klik HIER /

Veel Leidse fabrieken vestigden zich in de 19e eeuw op de oude stadswallen, met goede transportmogelijkheden over de singel. Zo vond de ‘stoommeelfabriek’  De Sleutels in 1884 een plek op de stadswal tussen de Grofsmederij en de Katoenfabriek (nu resp. Anker- en Lakenpark). De aangevoerde granen werden hier bewerkt tot bijvoorbeeld bloem of hardgries. De fabriek ontwikkelde zich tot een uitgebreid complex. De oudste nog bestaande panden zijn het ketelhuis uit 1894 en het silogebouw uit 1906 van de bekende Leidse architect W.C. Mulder. Latere gebouwen werden eveneens door Leidse architecten ontworpen. De draagconstructies van de panden zijn karakteristiek voor hun bouwtijd: gietijzeren kolommen in het ketelhuis, stalen kolommen in het molengebouw en betonnen paddenstoelkolommen in het meelpakhuis. Tijdens de hoogtijdagen rond 1960 produceerde De Sleutels 20% van ‘Neerlands bloem’. In 1988 ging de fabriek dicht om bedrijfseconomische redenen, waarna langdurige leegstand volgde. De huidige eigenaar en projectontwikkelaar heeft de Meelfabriek gekocht met een uitgesproken visie op het belang van behoud en hergebruik van industriële gebouwen. Een aantal panden is benoemd tot rijksmonument en wordt nieuw leven ingeblazen. Daarnaast worden nieuwe gebouwen toegevoegd. De Meelfabriek is een voorbeeld van innovatieve gebiedsontwikkeling, met respect voor erfgoed en duurzaamheid. De tuin is ontworpen door Piet Oudolf.

Foto credits: foto's overzichtspagina en hiernaast: ©Sjoerd de Jong - foto hierboven / foto maquette: © de Meelfabriek

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... de Meelfabriek geen gas gebruikt, maar duurzame bodembronnen, warmte-koude-opslag en zonnecollectoren? Hergebruik van materialen, slimme verlichting en hoogwaardige isolatiemaatregelen maken het geheel optimaal duurzaam.