Open Monumentendagen Leiden

36.

Noordeinde 1 - 3

In voorjaar 1867 bouwde J.W. Schaap twee stadsvilla’s op het voormalig bolwerk bij de - gesloopte - Witte Poort. De panden vormden bijna elkaars spiegelbeeld en zijn later samengevoegd tot één gebouw.

Noordeinde 1 werd grondig verbouwd door het architectenbureau W.C. Mulder en B. Buurman. In 1922 werd het gebouw in gebruik genomen door ruim honderd leerlingen. De nieuwe school kreeg de naam `Eerste Leidse Schoolvereniging´. Het was de eerste bijzondere (niet-openbare) school in Leiden, waar neutraal onderwijs verzorgd werd. Naast veel aandacht voor gymnastiek werd hier slöjd (Zweeds voor handenarbeid onderwijs) gegeven. Een vak dat later ook op andere scholen wordt ingevoerd. Deze school voert in 1925 ook als eerste in Leiden het Daltonsysteem in. In 1978 verhuisde de school naar de PC Hooftlaan.

Het buurpand, Noordeinde 3 werd rigoureus verbouwd toen hier in 1930 de Vereeniging voor Christelijk Onderwijs in trok. In de jaren `70 werd de gemeente eigenaar van beide panden en in 1978 betrok het Boerhaave College, het latere ROC, het complex. Het Stedelijk Gymnasium had hier van 2001 tot 2010 een dependance. Tegenwoordig is het in gebruik als studentenhuis.

Klik hier voor OMD Leiden Digitaal

Terug naar overzicht