Open Monumentendagen Leiden

07.

Oude Universiteitsbibliotheek

Open / Za Zo

Rapenburg 70

/ Open za 12 -17 u Zo 10 -17 u / Hal en tuin open / Zaal op 1e verdieping alleen toegankelijk met rondleiding / Houd rekening met wachtrij / Inloopconcerten Leidse koren zie Programma -> muziek /

In dit gebouw konden studenten boeken lenen en studeren. De geschiedenis van deze “Oude UB” gaat nog verder terug. Die begint in 1460 met de bouw van de kapel van het Faliede Bagijnhof. Na de reformatie neemt de universiteit eind 16e eeuw de kapel in gebruik als bibliotheek en als huisvesting voor de afdeling Anatomie. In het koor komt dan een ‘Theatrum Anatomicum’, een soort theater waar een hoogleraar ’s winters openbare ontledingen van kadavers verzorgde. Halverwege de 19e eeuw krijgt de universiteitsbibliotheek de beschikking over het hele complex van het begijnhof, dat dan een grootschalige verbouwing ondergaat onder leiding van stadsarchitect J.W. Schaap. Het huidige gebouw ontstaat tussen 1916 en 1922 in 'Nieuwe Historiserende stijl’. Hiervoor wordt het buurpand Rapenburg 70 gesloopt. Een 17e-eeuwse plafondschildering met de vier seizoenen uit dat huis vindt dan een nieuwe plek in het voorgebouw. In 1983 verhuist de universiteitsbibliotheek naar het huidige onderkomen aan de Witte Singel en maakt hier plaats voor het Rijksherbarium. In 1999 vindt een renovatie plaats om het in te richten voor het College van Bestuur van de universiteit en de diverse centrale diensten. Aan de achterkant van het gebouw ligt een tuin die de bebouwing rond het complex goed zichtbaar laat en overdag open is voor publiek. De voormalige kapel van de Faliede Bagijnen is vanaf daar nog steeds herkenbaar.

Foto overzicht: © SL - 
Foto hierboven: © Erfgoed Leiden - 
Foto rechts: detail plafondschildering, toegeschreven aan Augustinus Terwesten ©RKD

 

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... het 17e-eeuwse plafond cassettenplafond in de grote vergaderzaal voor- stellingen laat zien van Juno en Jupiter, de vier jaargetijden en tekens van de dierenriem? Het is mogelijk rond 1680 geschilderd door Augustinus Terwesten (zie hieronder).