Open Monumentendagen Leiden

25.

Papegaaisbolwerk / Vm. Stedelijke Gasfabriek

Open / Za Zo

Papegaaisbolwerk 18 en 20

Open: zaterdag en zondag 12 - 17u / Monument in transitie / Expositie hedendaagse Leidse kunst / Beperkte aantal mensen tegelijk toegang, houd rekening met een wachttijd! /

In 1845 besloot Leiden gas te gaan produceren en voor het gas een leidingennet aan te leggen. Tot de overschakeling op aardgas in 1967, meer dan 100 jaar later, zou de stad steenkolengas blijven produceren in het gebied tussen de Maresingel en de Langegracht. Deze industriële monumenten in neorenaissance stijl herinneren aan deze periode. Het kleinste gebouw is het regulateursgebouw, in 1902 ontworpen op een T-vormige plattegrond. Oorspronkelijk zaten er maar liefst 5 dubbele deuren in de gevels. Die zorgden ervoor dat de kolen zo efficiënt mogelijk werden doorgevoerd. Karakteristiek aan dit pand zijn de 2 hoge hallen met een rijk gedecoreerde steekbalkenconstructie. Een van de kappen is nog in originele staat. Het andere gebouw is het ketelhuis van de watergasfabriek uit 1905. Dit bestond uit verschillende ruimtes die allemaal een rol speelden in het productieproces. Zowel in het kantoor van de gasmeester als in de machinekamer zijn nog verschillende originele decoratieve elementen in Jugendstil te vinden. De fabrieksschoorsteen en de 2 gashouders zijn vermoedelijk rond 1948 gesloopt. Het regulateursgebouw en het ketelhuis liggen op de route van het Singelpark van Leiden. Onderdeel hiervan is het Energiepark tussen de Langegracht en de Maresingel. Dit gebied is momenteel volop in ontwikkeling. Allebei de gebouwen krijgen in de plannen een nieuwe functie.

08/ Transformatie (​11 september 11 - 3 oktober, 2021)
Tijdelijke tentoonstelling van lokale kunstenaars opgezet voor Open Monumentendagen en Kunstroute Leiden: beeldhouwwerk, keramiek, schilderijen en verkoop. Kunstenaars: Judith Bloedjes, Emma van Noort, Albert Roskam, Janet Vollebregt en Rob Walters.
Voor meer informatie verwijzen wij u naar de (Engelstalige) website: https://est-art-foundation.org/projects.php

Foto gevel:  Collectie Erfgoed Leiden en Omstreken / overige foto's: Saskia Leupen

Terug naar overzicht