Open Monumentendagen Leiden

06.

Pieterskerk

Open / Za Zo

Kloksteeg 16

Open: zaterdag 12-17u en zondag 10-17u / Voor informatie en reserveren Rondleidingen: zie hieronder / Beklimmen van de Trans en Bezoek Kerkmeesterskamer op reservering / Schommelen in het middenschip / Bezoek De Huiskamer van Leiden /

De Pieterskerk Leiden bestaat dit jaar 900 jaar en is in die tijd uitgegroeid tot een monument voor iedereen. Middenin de dynamische stad Leiden hebben vele handen bijgedragen aan de groei van het kolossale gebouw en nog méér mensen voetstappen achtergelaten tussen de imposante pilaren. De oprichter van de eerste kapel was de gravin Petronilla van Saksen. Zij had als daadkrachtige vrouw grote invloed op de politiek van haar tijd: in het graafschap Holland en daarbuiten, tot diep in Europa. Met de groei van de stad, groeide de Pieterskerk Leiden mee. Eeuwenlang werd vaker wel aan uitbrei- dingen gebouwd, dan niet: er moest genoeg ruimte zijn voor alle nieuwe stadsbewoners. Na het Leids Ontzet in 1574 werd de stad een belangrijke handels- en universiteitsstad die tot ver buiten Nederland bekend stond. Hierdoor kwamen nog veel meer mensen naar Leiden: Franstalige Hugenoten; weten- schappers uit heel Europa; werkers en handelaren in de lakenindustrie uit Engeland en Vlaanderen Onder hen een metselaar uit Ieper: Pieter de Ring, die een getalenteerd schilder zou worden. Hij werd begraven in de Pieterskerk Leiden, net als bijvoorbeeld smeden, studenten, molenaars, professoren, abdissen en adel. Middenin de stad trok de Pieterskerk Leiden altijd veel bekijks. En bij belangrijke momenten keek heel de stad, het land en soms de wereld mee. Bijvoorbeeld bij de uitreiking van eredoctoraten aan Winston Churchill (1946) en Nelson Mandela (1999).

KLIK HIER VOOR RESERVEREN: https://ticketshop.ticketmatic.com/pieterskerk/shop

 

Foto's: Sjoep de Jong (exterieur) en Claudia Claas (interieur)

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... in de Pieterskerk Leiden een fototentoonstelling De Verdwenen Stad te zien is, waarin je stadsfotografie van de 19e-eeuwse fotograaf Jan Goedeljee kunt vergelijken met foto’s van het moderne Leiden?