Open Monumentendagen Leiden

06.

Pieterskerk Leiden

Open / Za Zo

Kloksteeg 16

/ Open Za 12 -17 u Zo 10 -17 u / Bezoek Kerkmeesterskamer en beklim de trans/ Schommelen in het middenschip / Rondleidingen door onze junior rondleiders  / Za 12 u: inloopconcert (Musica Fresca) /

De Pieterskerk Leiden staat al negenhonderd jaar in het hart van de stad. In die tijd groeide de kleine grafelijke kapel uit tot een van de grootste kerkgebouwen in Nederland. Een hoge toren bekroonde het gebouw, maar die stortte ruim vijfhonderd jaar geleden in tijdens een zware storm. Tot 1566 stond de kerk vol met beelden en schilderijen. De meeste hebben de beeldenstorm echter niet overleefd. Een uitzondering is het grote altaarstuk met het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden. Dat staat nu in Museum De Lakenhal. In de kerk ziet u een reproductie. De Pieterskerk is altijd met haar tijd meegegaan, ook als het gaat om het grote thema van deze tijd: duurzaamheid. Bij de laatste grote restauratie van de Pieterskerk Leiden tussen 2001 en 2010 zijn er daarom verschillende duurzaamheidsmaatregelen getroffen. Van isolerende voorzetbeglazing voor alle vensters tot een nieuwe, efficie╠łntere verwarmingsinstallatie. Dankzij deze maatregelen verminderde het energieverbruik met twee derde. Ook bij de keuze voor restauratiematerialen is duurzaamheid een vast aandachtspunt. Zo gebruikt men ecologisch verantwoorde verfsoorten en hout met het FSC keurmerk. Bovendien heeft de Pieterskerk, als een van de eerste monumentale gebouwen in Europa, het Green Key Gold keurmerk gekregen. Dit internationale keurmerk staat garant voor de inzet van de organisatie om meer voor het milieu te doen dan wet- en regelgeving voorschrijven.

Foto overzicht: ┬ęSjoerd de Jong2021
Foto hierboven en rechts (Kerkmeesterskamer): ┬ęPieterskerk

 

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... ook de tuinen rondom het monument duurzaam zijn aangelegd? Er zijn voorzieningen voor waterbesparing en het aantrekken van insecten en vogels. Vrijwilligers zorgen liefdevol voor het onderhoud van de tuin.