Open Monumentendagen Leiden

26.

Poolcafé The Church

Open / Za Zo

Nieuwstraat 45

/ Open zaterdag en zondag 14-17 u / Niet geschikt voor rolstoelen: Alleen bereikbaar via trappen / Inloopconcerten zie hier

In 1923 kochten de Franciscaner paters van het Heilig Hart van Jezus een groot pakhuis tussen de Nieuwe Rijn en de Nieuwstraat. Het moest het vaste onderkomen worden voor de Leidse afdeling van het Sint Franciscus Liefdewerk, een “vereniging tot bevordering van de godsdienstige, zedelijke en maatschappelijke verheffing van geestelijk onverzorgde jongens volgens katholieke beginselen”. Voor de verbouwing werden als architecten vader

L. en zoon J.A. van der Laan aangetrokken. Dit architectenbureau ontwierp veel voor de opkomende katholieke zuil in Leiden. Zo zijn bijvoorbeeld de St Josephkerk aan de Herensingel (pand 19), Het Elisabethgasthuis aan de Hooigracht, het warenhuis van Vroom & Dreesman aan de Aalmarkt (pand 2) en delen van de Meelfabriek (pand 24) van hun hand. Voor de paters ontwierpen zij aan de zijde van de Nieuwstraat een nieuw gebouw met op de verdieping een kapel; het deel aan de Nieuwe Rijn werd alleen heringericht.

Na de sluiting van het complex in 1973 werd het gebruikt als zalencentrum 't Parlement. Het liep toen nog door tot aan de Nieuwe Rijn. Vanaf 2001 is de ruimte aan de Nieuwstraat in gebruik als poolcafé 'The Church'. In deze ruimte zijn de originele ornamenten, zoals de glas-in-lood ramen en de trappen goed bewaard gebleven. Voor de in hout uitgevoerde kapconstructie werd gebruik gemaakt van een zogenaamd springwerk.

Fotocredits: Overzichtspagina en foto hiernaast: ©Sjoerd de Jong - foto hierboven: ©SL

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... in zalencentrum ’t Parlement aan Nieuwe Rijn en Nieuwstraat zo’n veertig verenigingen bijeenkwamen? Dat varieerde van politieke partijen als VVD en PvdA tot postzegelverzamelaars en duivenliefhebbers.