Open Monumentendagen Leiden

20.

R.-K. Begraafplaats De Zijlpoort

Open / Za Zo

Haven 64

/ Za 12 -17 u Zo 10 -17 u /Betreden kapel en kerkhof met respect omgeving / Za: Inloopconcerten Leidse koren - Vocal octet Mrs. Darcy and Chamber choir Arnold Schönberg  /

Rond 1800 waren de verdedigingsgordels rond veel Hollandse steden uit militair oogpunt overbodig geworden. Muren, wallen en bolwerken waren verwaarloosd en geschut was weggehaald. In Leiden was het niet anders. Het terrein van de oude stadswallen kreeg in de 19e eeuw gaandeweg een nieuwe bestemming: als park, fabriekslocatie of anderszins. Daarvan getuigen nu nog het Plantsoen, de Meel- fabriek en de oude Sterrenwacht. Maar herbestemming als begraafplaats was ook in beeld. Want bij koninklijk besluit van 1 januari 1829 werd het begraven in kerken voortaan verboden. Op het bolwerk bij de Zijlpoort kwam in 1828 een begraafplaats tot stand voor de katholieke gemeenschap. Het terrein is ontworpen door stadsarchitect Salomon van der Paauw, ook schepper van het Plantsoen. Op het smeedijzeren toegangshek geven schedels, beenderen en zandlopers als symbolen van vergankelijkheid aan wat de bezoeker te wachten staat. De kapel in neoclassicistische stijl uit hetzelfde jaar is ontworpen door de Leidse architect Theodorus Molkenboer. Zij diende voor de gebeden en rituelen rond de kist (absoute). In het interieur zijn op de klassieke bouwkunst geïnspireerde pilasters met gestucte kapitelen toegepast. De middeleeuwse gotische bouwstijl vormde inspiratie voor een nieuwe voorgevel die eind 19e eeuw werd opgetrokken. De kapel wordt bekroond door een houten klokkentoren.

Fotocredits: Alle foto's: ©ELO / Francien van Zaanen Durand 

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... de architect Molkenboer meer kerken in Leiden heeft gebouwd? De bekendste is de Hartebrugkerk, maar oudere Leidenaren hebben nog gezwommen in zwembad ‘De Overdekte’ aan de Haarlemmerstraat. Oorspronkelijk was dit de Mon Père kerk. De verbouwing tot zwembad was al in 1935. Over hergebruik gesproken!