Open Monumentendagen Leiden

08.

Rapenburg 48

Open / Zo

Rapenburg 48

/ Open alleen zo 10 -17 u / Houd rekening met wachtrij / Kinderen onder begeleiding / Monument vóór restauratie / Stevig schoeisel aangeraden / Trappen /

Met de dood van eigenaar Coenraad Cock in 1908 verdween een groot deel van het luxueuze interieur van Rapenburg 48. Zijn erfgenamen verkochten niet alleen het meubilair en de wandtapijten, maar ook een groot deel van de nagelvaste decoratie: het plafond van Jacob de Wit uit de grote zaal, een grote marmeren schoorsteen van de beroemde beeldhouwer Xavery én diverse bovendeurstukken kwamen terecht bij het Amsterdams veilinghuis Frederik Muller & Co. Zelfs lambriseringen en beschilderde wandbehangsels ontkwamen niet aan verkoop. Alleen het stucwerk in gang en trappenhuis en delen van de trap zelf bleven op hun plek. Het pand aan het Rapenburg was in 1640 naar een ontwerp van Arent van 's-Gravesande gebouwd op de plaats van een drietal huizen en een patershuis met tuin aan het Pieterskerkhof. Daarbij kreeg het de imposante gevel in Hollands classicistische stijl, waarbij de pilasters vanaf een laag basement over twee bouwlagen doorlopen. In 1909 kwam het pand in bezit van de Vereeniging van de Roomsch Katholieke Parochiale Jongensscholen te Leiden. Die liet de indeling in voor- en achterhuis ingrijpend wijzigen ten behoeve van schoollokalen. Aan de zijde van het Pieterskerkhof kwam een gymnastiekzaal met gebruikmaking van de oorspronkelijke tuinmuur. In 1924-1925 werd het koetshuis aan de Pieterskerkgracht gesloopt. Op die plek kwam de R.K. ULO-school, naar een ontwerp van de Leidse architect Jan van der Laan.

Foto's (overzicht, hierboven en hiernaast): © SL

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... om het geluid van de schoolkinderen enigszins te dempen er een isolatielaag van zeegras is verwerkt in het plafond van de klaslokalen op de eerste verdie- ping? (zie p.26 van de gids).