Open Monumentendagen Leiden

22.

Rijksmuseum Boerhaave

Open / Za Zo

Lange St. Agnietenstraat 10

Open: zaterdag en zondag 10-17u / Reserveer online vooraf aan je bezoek gratis een ticket : zie hieronder / Expositie Besmet / Rondleidingen / Kinderactiviteiten / Zo 15 u: Lezing over pesthuizen door ir. Jan Dröge - vooraf aanmelden via link hieronder.

De entree van Rijksmuseum Boerhaave doet niet vermoeden dat erachter een eeuwenoud monument ligt. Een binnentuin, oude kloostergangen en voormalige ziekenzalen nemen je mee naar vervlogen tijden. Op het terrein van Rijksmuseum Boerhaave stond van 1414 tot 1572 het Sint Caeciliaklooster. Het gebouw deed ook dienst als stedelijk pest- en dolhuis en later als St. Caeciliagasthuis, met aparte verpleegzalen voor mannen en voor vrouwen. Rijksmuseum Boerhaave is hier sinds 1991 gevestigd. In het museum ontdek je de wereld van wetenschap en geneeskunde. Op de 1e etage (nu zaal Grote Vragen) werden in 1598 de ziekenzalen gebouwd. Hier waren oorspronkelijke de kapel en woonruimten van het Caeciliaklooster. Bij de verbouwing tot ziekenzalen werden de nieuwste medische inzichten van die tijd gebruikt. Omdat men dacht dat de oorzaak van de pest vuile lucht was, bouwde men aan beide zijden ramen die meestal open stonden voor de doorluchting. Rond 1720 gaf de naamgever van het museum, Herman Boerhaave, in diezelfde ruimte onderwijs aan het ziekbed. Medische studenten kwamen vanuit heel Europa naar Leiden voor zijn praktijklessen. Het Caeciliagasthuis was het eerste academische ziekenhuis van Leiden en als zodanig een voorloper van het huidig Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Rijksmuseum Boerhaave is in 2017 helemaal opnieuw ingericht. In 2019 werd het uitgeroepen tot Europees Museum van het Jaar.

KLIK HIER VOOR RESERVEREN:  https://rijksmuseumboerhaave.nl/te-zien-te-doen/omd2021/

Foto's buitengevel: Saskia Leupen / kruidenmasker pest: Rijksmuseum Boerhaave

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... pestdokters in de 17e eeuw een soort snavelmasker droegen? In de snavel van het masker zaten kruiden die moesten beschermen tegen de kwaadaardige walmen van de pest. Een mondkapjeavant-la-lettre.