Open Monumentendagen Leiden

33.

Rodenburgermolen

Open / Zo

Kanaalweg 80

/ Open zaterdag 12 - 17u en zondag 10 - 17u / Niet geschikt voor mensen in een rolstoel / Bewoonde molen / Houd rekening met privacy bewoner / Kinderen alleen onder begeleiding / Volg aanwijzingen ter plaatse op /

Aan de Kanaalweg staat de Rodenburgermolen, een ronde stenen molen van het type grondzeiler. Wanneer de molen draait, raken de wieken bijna de grond, vandaar de benaming. De molen is bewoond en eigendom van Molenstichting Leiden en Omstreken. Hij werd al in 1704 gebouwd, maar brandde in 1893 volledig uit door blikseminslag. Nog in hetzelfde jaar werd hij herbouwd, ditmaal uitgevoerd met minder brandbare ijzeren onderdelen. De Grofsmederij in Leiden leverde dit ijzerwerk. De poldermolen had als functie het bemalen van de Rodenburgerpolder (ongeveer het gebied van de huidige Burgemeesters- en Professorenwijk). In de houten, halfronde kast op het molenerf bevond zich het scheprad dat het water de polder uit schepte. Als de molen draaide, werd het scheprad in werking gezet via het gietijzeren bovenwiel in de kap van de molen. Dat is een zeldzame constructie, die je nu alleen ook nog terugvindt bij de ondermolen van de molendriegang van Leidschendam. In 1913 kwam er een elektrisch gemaaltje in gebruik. Maar de molen bleef nog diensten draaien tot in 1953, toen hij is ontdaan van het binnenwerk. Na enige jaren van stilstand en verval heeft de gemeente Leiden de molen in 1959 aangekocht en gerestaureerd.

Fotocredits: © Claudia Claas

Terug naar overzicht

Wist u dat...

.....de molen vernoemd is naar de Rodenburgerpolder, die hij vroeger bemaalde? Rodenburg was de naam van een middeleeuws kasteel. Het kasteelterrein is aan de overzijde van het Rijn-Schiekanaal te vinden, pal in het verlengde van de Roomburgerlaan.