Open Monumentendagen Leiden

28.

Sint Josephkerk

Open / Za Zo

Herensingel 3

Open: zaterdag 12-17u en zondag 13 - 16u / Kerk toegankelijk / Toren alleen toegankelijk met rondleiding / Voor beklimmen van de toren: houd rekening met een wachttijd / Op eigen risico / Kinderen (>1.45 m) alleen toegang onder begeleiding volwassene /

De Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart- en Sint Josephkerk, beter bekend als de Herensingelkerk, is een ontwerp van het Leidse architectenbureau Van der Laan. De bekende katholieke architectenfamilie kregen vader Leo en zoon Jan de opdracht een ‘nieuwe kerk voor een nieuwe wijk’ te ontwerpen. Een kerk die voldeed aan de nieuwe liturgische eisen, niet te duur én eigentijds. In het ontwerp stond de gewone kerkganger centraal. Door moderne betonbouw te gebruiken werden pijlers overbodig waardoor iedereen goed zicht had op het altaar en de preekstoel. Op 17 september 1925 werd de kerk ingewijd. De kerk valt aan de buitenzijde op door zijn rijzige kap en spitse klokkentoren. De muren zijn opgetrokken uit donkere baksteen met geometrische decoraties en natuurstenen banden. Blikvanger is de toren van ruim 50 meter hoog. De stijl van het gebouw en van de naastgelegen pasto- rie wordt meestal als expressionistisch omschreven. De opvallende muurschildering boven en achter het hoogaltaar is van de bekende schilder Alexander Peter Asperslagh (1901-1984) en aangebracht in jugendstil stijl. De 16 kruiswegstaties werden in 1943 door Wijnand Geraedts geschilderd. Het doopvont is afkomstig van de in 1934 gesloten Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk (ook wel Mon Pèrekerk genoemd). Bureau Van der Laan ontwierp ook tal van woningblokken in de omliggende buurt. Ook de nabij gelegen vm. katholieke Heilig Hartschool, nu gezondheidscentrum De Singel, is van zijn hand.

Foto buitenzijde: Sjoep de Jong / foto's interieur: Saskia Leupen

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... de naam van deze kerk werd gekozen omdat de kerk in een arbeiderswijk stond en Sint Joseph de beschermheilige van de arbeiders is?