Open Monumentendagen Leiden

19.

Sint Josephkerk en Pastoriegebouw (in verbouwing)

Open / Za Zo

Herensingel 3

/ Open Za 12- 17 u /Zo 13-17 u / Kerkzaal en Pastorie vrij toegankelijk / Niet toegankelijk rolstoel / Mogelijkheid tot beklimmen toren en gewelf: reserveren ter plaatse (beperkt aantal plaatsen) /

De Onze-Lieve-Vrouwe-Hemelvaart- en Sint Josephkerk, ook wel bekend als de Herensingelkerk, werd samen met de bijbehorende pastorie gebouwd in 1924 en 1925, naar ontwerp van Leidse architecten Leo van der Laan en diens zoon Jan. Als bekende katholieke architecten kregen zij de opdracht een nieuwe kerk voor een nieuwe wijk te ontwerpen. Het gebouw moest voldoen aan de nieuwe liturgische eisen, niet te duur zijn én diende een eigentijdse uitstraling te krijgen. De architecten ontwierpen daarop een grote, open basiliek en een hoge klokkentoren, opgetrokken in baksteen. Om het schip in een keer te overwelven werd gebruik gemaakt van grote betonnen bogen. Dat was een modern bouwmateriaal voor die tijd. Nu, bijna honderd jaar later, worden zowel de kerk als de pastorie gerestaureerd én verduurzaamd. In de kerk wordt er bovenop de gewelven en zolders isolatie aangebracht. Ook krijgen de glas-in-loodvensters aan de buitenkant na herstel, extra voorzetruiten om de warmte binnen te houden. Van de pastorie wordt de gehele buitenkant geïsoleerd, waarbij er dun isolatieglas wordt geplaatst in de bestaande ramen. De verdiepingen van de pastorie krijgen een nieuwe woonbestemming. Veel van de verouderde installaties in het gebouw worden vervangen. De pastorie krijgt een ventilatiesysteem, zogenaamde ‘balansventilatie’, waarbij warmte uit afgezogen lucht wordt teruggewonnen en afgegeven aan de buitenlucht die door het ventilatiesysteem wordt verspreid.

Fotocredits: overzichtspagina: © Sjoerd de Jong -  foto's boven en rechts: ©SL

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... de fietsenberging aan de Alexanderstraat in de jaren ‘80 is verbouwd tot parochieruimte? Er kwam toen ook een tweede zaal bij. De zolder werd lange tijd gebruikt door scoutingvereniging St. Jozef. Nu worden de parochiezalen gemoderniseerd en toegankelijk gemaakt voor mindervaliden.