Open Monumentendagen Leiden

02.

Stadhuis

Open / Za

Breestraat 94-96

Zaterdag 12-17u / Reserveren verplicht: zie: link hieronder / Pand in verbouwing, betreden op eigen risico / Stevig schoeisel aangeraden / Alleen toegankelijk met rondleiding /

Het Leidse raadhuis aan de Breestraat groeide in de middeleeuwen uit tot een multifunctioneel gebouw. Niet alleen zetelde hier het bestuur, er werd ook handelgedreven, vlees gekeurd en rechtgesproken. Na het beleg en ontzet van de stad in 1574 werd het stadhuis verbouwd en van een nieuwe gevel voorzien (1595-1597). Na de verwoestende brand van 1929 verrees achter de herstelde renais- sancegevel aan de Breestraat een geheel nieuw bouwwerk. Het werd pas na de Tweede Wereldoorlog voltooid. De ontwerpers hielden zich ook bezig met de interieurafwerking. Vloerkleden, meubels en belettering werden zorgvuldig op elkaar afgestemd. Kostbare materialen als marmer en bijzondere tropische houtsoorten benadrukken het belang van het gebouw. Tegenwoordig is het stadhuis een plek waar inwoners, bestuurders en ambtenaren elkaar ontmoeten, samenwerken en grote gebeurtenissen vieren. Op dit moment wordt het stadhuis duurzaam verbouwd. Water uit de gracht wordt bijvoorbeeld gebruikt voor koude- en warmteopslag waarmee het stadhuis in de winter wordt verwarmd en in de zomer gekoeld. De oorspronkelijk binnenhof van architect C.J. Blaauw wordt in ere hersteld en toegankelijk voor het publiek. Op de begane grond komt een grote openbare ontmoetingsruimte voor initiatieven vanuit de stad, zoals bijeenkomsten en tentoonstellingen.

Foto stadhuis: JP, foto balk: Artist impression; Office Winhov & Studio Linse

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... de halve maantjes bovenop de gevel van het stadhuis verwijzen naar de leuze van de Watergeuzen die Leiden in 1574 hebben ontzet: liever Turckx dan Paaps? In het Turkse Rijk kon je namelijk christen, jood of moslim zijn, zonder angst voor vervolging, zolang je maar belasting betaalde. Het is eigenlijk een pleidooi voor godsdienstige tolerantie.